2024. április 16., kedd

A tévéről: Magánbeszéd

Nem mondom, hogy szeretem a tévét, azt se, hogy utálom. Bizonyos műsorokat szívesen , ha éppen kedvem van pont ahhoz, de keresni nem keresem, legfeljebb a témája szerint. Amit "állatos" filmnek hívok, az az Animal Planet kínálatában található, de "állatos" a Dr. Paul klinikája is a Life Tv-ből. Nehéz szülés előtt álló tehenekhez megy ki a mindig vidám és megoldásokat mély tapasztalaiból merítő állatorvos, ezeket a bemutatóit nem tudom otthagyni. Sokszor még irígykedem is a doki asztalán fekvő állatra, de jó volna, ha engem is így gyógyítanának. Hm.
Az ismeretterjesztő műsorok közül rákaptam mostanában a Viasat History adásaira, megállás nélkül tudom nézni a második világháborús dokumentumfilmeket. Ezek amerikai munkák, alapos, és a köztudott dolgokat kiszűrő filmjeikkel mindig tudnak újat mondani - legalább nekem. Más nézők hozzáállását nem ismerem. (A második világháborús "belső filmem" személyes tapasztalataimmal átszíneződött, már nincs, aki alátámassza az elbeszélésemet helyeslő közbeszólásaival. Erre anyukám volt vevő, amíg velünk volt, néha a két évvel fiatalabb húgomnak is be-bevillan valami pl. a menekülésről.)

Visszatérve az igazi tévéhez, a Da Vinci, a Discovery Channel, a National Geografic adásai tudnak lekötni, vagyis az ismeretterjesztő műsorok. 

Amit nem szeretek és sose nézem, a politikai témák, a híradók és a játékfilmek. Lehet pl. sorozat, ezeket fintorogva veszem tudomásul, hogy vannak, miközben mások alig várják a családtaggá avanzsált színészeket, mi történt a forgatókönyv írójának örökbecsű elméjében,  tegnapról mára. A napi politikai  híradások és elemzések hitelességét ugyanígy kétségbe vonom.
A sportműsorok és a komoly zenei bemutatók, hangversenyek most kimaradtak a számbavételből. Egyik se olyan fontos, de: vannak. Egye, aki szereti a séf ízlését.

 

4 megjegyzés:

mick írta...

Lám, van értelmes tévézés is. Értékek mentén, megkülönböztetve a nézhető és nézhetetlen csatornákat.
Alighanem mindenkire meghatározó, mifelé fordítja érdeklődését.
Most megismertük a Tiédet.
Köszönet érte.

klaribodo írta...

Kedves Mick, köszönöm az elismerést. Inkább ajánlásnak szántam, milyen jól használható a tévé az egyéni érdeklődés jegyében, persze más is fölfedezte ugyanezt, nincs benne semmi újdonság.

Rozsa T. (alias flora) írta...

Kedves Klári, érdekesek a választásaink, némileg meghatároznak bennünket is! Ami engem illet, egyelőre ellenállok a különböző tematikus csatornák előfizetésének, egyrészt anyagi okokból, másrészt azért, hogy ne növeljem a képernyők előtt töltött időt, ami így is túl sok... Igy az általad említetett csatornák nincsenek meg, pedig szeretem a dokumentumokat... A meglevő ingyenes 29 csatorna között válogatok, szeretem a filmeket, 1-2 krimi sorozat is befér az kedvenceim közé, de előszeretettel nézek egy-egy nagy művész életéről szóló dokumentumokat is.

Névtelen írta...

Rózsa, nem gondoltam, hogy ekkora különbség van a lehetőségeink közt. Nálunk 180 csatorna működik és mind ingyen van. Van ugyan valami szolgáltató, havi jelentéktelen díjat fizetünk érte. Annyi adást nézhetünk, amennyi belénk fér. :))))