2024. április 12., péntek

Korunk bálványa: a tévé

 Talán Karinthy használta először a televízió szót. 1916-ban írja, hogy a jövő embere a televízió segítségével látja a tőle messze történő eseményeket. Valami hasonló valósult meg. De nem tetszőleges tartalmakat lát, hanem azt, amit a média elé terjeszt – nem minden befolyásolási szándék nélkül.
A tévének van védőszentje is. XII. Pius Szent Klárát jelölte ki az 50-es években.
***
Bekapcsolom a rádiót és nézem. Minek? Olyan érdekes formája van?
Bekapcsolom a rádiót és hallgatom. Ez normális.
Bekapcsolom a tévét. Nézem és hallgatom.
Jut eszembe fiunk szava, amikor gyerekei nyúzzák, hogy hadd nézzék a tévét:Nézzétek, de ne kapcsoljátok be!
Lehet csak nézni a tévét. Magam is szoktam, különösen az ostoba reklámszövegeket lövöm ki a távkapcsolóval. (A kockázatokat kezdetű… mantrát utálom.)
Lehet csak hallgatni is. Ez afféle háttértévézés volna, amikor lehet, hogy csak arra várok, kezdődik-e vajon a számomra érdekes műsor, vagy még nem. Most mást csinálok, de ott a fülem a tévénél.   
***
A hatvanas években nekünk nem volt tévénk. Barátoméknak igen. Ketten neki álltunk gitárokat készíteni. (Azért jártam hozzájuk.) Bosszantott, hogy általa jónak tartott műsor esetén a munkát felfüggesztette.
A hetvenes évek elején voltam katona. Voltak bajtársaim, akik életükben ott találkoztak először a tévével. Ha csak tehették elé ültek. Elképzeltem, hogy valamelyest építi őket, kinyitja a világot előttük. Engem már akkor se vonzott a képernyő.
A tévével ugyanaz a baj, mint az okos és oktalan telefonokkal. Használójukat leválasztja a társadalomról. Miért? Ne zavarj, nem hallom a tévét! (Vö. Szakonyi Adáshiba c. darabját)
Az Apple cég vezetője eltiltotta a mobilhasználattól gyermekeit…. és a tévétől???
Saját fiam hozzájuthatott volna egy színes tévéhez ingyen. Az ajánlatot elutasította.
Máig nincs tévéjük. Igaz, hogy okos telefonjuk van, laptopjuk is, nem is egy.
A gyerekei alig várják, hogy hozzánk jöjjenek. Itt lazul a tv-tiltási fegyelem.
***
Közhely, hogy a tévé, a mobil, a PC csupán eszköz, amit lehet jól és rosszul használni. Csakhogy állandó a kísértés, éljek-e a szórakozási lehetőséggel vagy se.
A kérdést úgy is fel lehet tenni: Vajon a polgárok érdekességben felvehetik-e a versenyt a színészekkel, a bemondókkal, a mindenféle szórakoztató ingerekkel. Egyértelmű, hogy szinte soha nem. Akkor pedig elvesztették a versenyt a tévével, mobillal laptoppal szemben. Maradnak a háttérben, lazul a kapcsolatuk a nézőkkel, mobilozókkal.
A csata eldőlni látszik. Győz a tévé, a mobil, a pc.
***
Sz. Zs. Rómába vár bennünket. Éjfél előtt megérkezünk hosszas autózás után. Ő ajtót nyit, majd közli, hogy tálalva, de ő még egy kicsit nézi a tévében a krimit, mert még nem öltek. Aztán hogy öltek, hozzánk telepedik. Többek között elmondja, hogy az olaszok csak akkor fogadják el a sorozatokat, ha van benne kórház és műtét. Hogy miért van ez így, azt nem tudja.
Apropó sorozat
A sorozatok a nőké.
A focimeccsek a férfiaké.
Tisztelet a kivételeknek!
Legjobb, ha itt abbahagyom korunk bálványáról szóló eszmefuttatásomat.   

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszik ez a vidám hangulatú, igazi mick-es bejegyzés!
"..fiam hozzájuthatott volna egy színes tévéhez ingyen. Az ajánlatot elutasította.Máig nincs tévéjük."
Ismerős, a fiaméknál is pont ez történt.:)
Viszont a sorozat témában erősítem a kivételt. :)
/Na jó, van amit megnézek, ha épp odakapcsolunk. De fanatikus rabja egynek sem voltam. /
rhumel

mick írta...

Örülök neki, hogy kivétel vagy. Nagy kísértő ez a készülék.
Van, aki ellenáll neki. VD. festő pl. azt hangoztatja, hogy azt se tudja, hogyan kell bekapcsolni. Ritka az ilyen ember.

Kelemen Éva írta...

Kedves Mick! Ha Rómában Szőnyi Zsuzsáéknál vendégeskedtetek, vélhetően rakott krumplival várt benneteket, mint annyi hozzájuk látogató magyart "anno". (Ez persze csak feltételezés részemről, de ha jól tippeltem, akkor most kicsit csodálattal vegyes apró irigység érzése üt tanyát bennem, hogy részetek lehetett abban az életérzésben, amit a Triznya kocsmás irományokban olvashattam.)

mick írta...

Késő este érkeztünk ketten. Emlékezetem szerint egy könnyű leves várt ránk, meg utána sárgadinnye szeletek. JÓl estek ezek a forró nyári éjszakában a Triznya-teraszon. Érdekes módon éjjel is röpködtek madarak. Tán sirályok lehettek. Voltam Triznya-kocsmában is. Zsuzsa pontosan vezetett naplójában fel is vagyok jegyezve. Akkor volt rakott krumpli, meg élénk csevegés. Jegyzetelni kellett volna. Egyszer meg csülkös bablevest készített Zs., mert Sz.F. azt sonkát szállított Bp.-ről.
Rég volt, szép volt, de még a hangulatfestő két Sz. Sz.-könyv is, amelyeket olvastam. „Ott voltam” mindig a helyszínen. A Római terasz c. könyvéről recenziót is írtam a lapunkba.

Rozsa T. (alias flora) írta...

A reklámokra jó ellenszer a távirányító. Különben kiütést kapok tőlük!
Azt mondják, itt, a franciáknál már csak az idősebb korosztály nézi a TV-t... Mint én is.

mick írta...

Már nem tudom követni a szokásokat. A tévé ma már sokkal több funkcióval bír, mint eleinte. Lapos, jóllehet terjedelmes volt. Ami pedig a hangok minőségét illeti: Kezdetben volt mono, utóbb sztereo hangfalakkal, ma fülbe dugható kis vacakokkal hallgatják a zenét a fiatalok. Vajon tud-e annyit ez a mini fülhallgató, mint egykor a nagy hangdobozok? Vajon nem megy-e tönkre a hallásuk a dobhártyához közeli zajongástól?
Nem tudom.
Nagyot változott a világ, de hogy a minőség javult-e, efelől kétségeim vannak.

mick írta...

... és még két fricska:
TEVE LIZY, Ó!
TELE VÍZILÓ

mick írta...

A jövő? Szerintem nem a tévé. Belefér a fantáziámba, hogy lesz olyan memóriával rendelkező papír, amire videót lehet másolni, és a papírról újra és újra meg lehet nézni.