2024. szeptember 29., vasárnap

Hej, ha én is...

Miről kellett lemondanom gyerekkoromban? Csak két említésre méltó dolog jut szembe. Például az, hogy a Magyar Rádió Gyermekkórusába járhassak, valamint, hogy zongorázni tanulhassak. A lemondásnak mindig van valami kényszerítő oka: megoldhatatlan volt a gyerekkórusba járás is, a zongorázás is.

Amikor elsős voltam és már befejeztem a zenei előkészítőt, hangszert kellett választanom. Mindig nagyon szerettem volna zongorázni, így persze azonnal a zongorát mondtam, viszont zongoránk nem volt. Akkor hogy fogok gyakorolni? Sehogy, természetesen, hacsak nem járok be a zeneiskola termébe, amikor éppen nincs ott óra vagy zenekari próba, tehát ez teljesen bizonytalan és kiszámíthatatlan program lett volna. Ráadásul messzire kellett volna gyalogolni, az iskola környékére, tehát naponta kétszer tettem volna meg oda-vissza ugyanazt a távolságot, mivel busz még nagyon sokáig nem járt mifelénk. És egyébként is, gyakorolni nem elég csak heti egy-két napon, azt minden nap kell. Szóval, így esett kútba a zongora, és lépett helyébe a hegedű, lemondtam a zongoráról.

Akkoriban a rádióban gyakran hallottunk olyan műsorokat, amelyekben a Rádió Gyermekkórusa énekelt, sőt anyu egyik kolléganőjének velem hasonló korú kislánya ott énekelt, tehát hallottam róla „belső” információkat is, annál inkább vonzott. Persze a kórus tagjai nem csak próbákra és szereplésekre jártak oda, hanem iskolába is, tehát tényleg teljesen odatartozók voltak. Mi pedig messze laktunk a Rádiótól, a város széléről kellett volna bejárnom a belvárosba. Le kellett mondanom a gyerekkórus élményeiről. 

Zongorázni később sem tanultam meg, sőt időnként úgy gondoltam, nem is lett volna nekem való a zongora, ahol a két kezemet különbözőképpen kellett volna mozgatni. Megfigyeltem, hogy ez nehezen megy nekem a mindennapi életben is. Később otthon hozzánk került egy régi harmónium, azon próbálgattam a játékot, de tényleg csak próbálgatás szinten, és valóban nagy nehézséget okozott a kétfelé, kétféleképpen manipulálás (mondjuk, az se segített, hogy azt a harmóniumot csak fújtatóval, mindkét lábbal folyamatosan taposva lehetett működtetni).

A kórusban éneklés később megvalósult, bár nem a Rádió kórusának, hanem a kerületi énekkarnak lettem a tagja, még operát is énekeltünk, igaz, gyermekopera volt a pontos műfaja (Szőnyi Erzsébet: A makrancos királylány), de a bemutatóra, sőt még néhány vendégszereplésünkre is jelmezeket kaptunk! A jelmezkölcsönzőből hoztak valódi jelmezeket! Emlékszem a varázslatos pillanatra, amikor szétosztották. Turnűrös szoknyás hosszú ruhák voltak, tizenkilencedik századi divatot utánzó ruhák gyerekméretben, mindenkié más színű, az enyém világoskék selyemből, hát mi kell több egy tízéves kislánynak? Rettentően élveztük, szerintem sose zengett úgy a kórus, mint a jelmezes előadásainkon a gyár kultúrtermében, a kerületi művelődési házban, a ligeti, meg a kőbányai kultúrházban, mindenütt, ahol csak felléptünk.

Hogy mennyire volt nehéz ezekről lemondani gyerekkoromban, arról konkrét emlékem nincsen, azt hiszem, megértettem az indokokat és elfogadtam. Bár évekkel később a gyerekkórusról hallott, látott hírek nyomán időnként belesajdult a szívem, amikor a rádióban, tévében a külföldi vendégszerepléseikről tudósítottak. A Japánban tett látogatásukra különösen élénken emlékszem tizenéves koromból, akkor bizony megfordult a fejemben, hogy hej, ha én is, én is köztetek mehetnék... 😊

5 megjegyzés:

mick írta...

Volt egy szomszédunk. Lánya a ritmikus sportgimn. révén eljutott a világ számos városába. Azt mesélte, hogy az edzőtermeken és tornacsarnokokon kívül alig látott valamit a világból. A legtöbben így járnak. Gondolom, a rádió gyermekkórusa sem volt ez alól kivétel.

Névtelen írta...

Tudod Ági, ahogy telnek itt az évek (sőt évtizedek?!), döbbenünk rá a többiek sokszínűségére, különlegességére. Azt hisszük, ó, már nagyon is jól ismerjük egymást. Szinte mindent tudunk. Aztán az újabb és újabb témáknál kiderül, megint egy új szín, egy új tulajdonság, képesség, amire rácsodálkozunk a másikban, az épp bejegyzést feltevő írásában. Az, hogy technikai, meg számítástechnikai zseni szintjén vagy kb., hogy mindent szerelsz és mindent tudsz, hogy ismeretek tárházával vagy képes itt és a saját blogodban is megismertetni az olvasóidat, hogy széles az érdeklődésed és kb. minden érdekel (amiknek- nyilván mert Rólad van szó - maximális alapossággal utána is nézel) ezt , meg még egy csomó mindent tudtam. De az éneklés, Rádiókórus, zongora történet megint meglepett.
Jó hogy itt vagyunk egymásnak, be kell valljam, nagyon szeretem ezt a blogunkat, hála Neked és a sorsnak, hogy idevezérelt annak idején.
rhumel

Ági írta...

Rhumel, sok túlzás van abban, amit rólam írsz, de az tény, hogy nagyon sok terület érdekel, és ami érdekel, azt lehetőség szerint felderítem. Mostanra kb. ez maradt nekem, mert a valóságban nem tudom, és már nem is fogom tudni felderíteni, elmenni, megnézni, megtanulni, stb. Ha nem lenne az online világ, hát fogalmam sincs, mi lenne velem, szerintem már rég leépültem volna szellemileg, egész komolyan mondom. Egyébként pedig ez a közös blog tényleg arra a legjobb, hogy egymást egyre jobban megismerjük, pedig eredetileg nem ebből a célból indult. De most mar az egymás után felvetődő fogalmak kifejtése tisztára valamiféle pszichoanalízishez segítene hozzá egy szakembert. Mi pedig "csak" egyre jobban megismerjük egymást.

Rozsa T. (alias flora) írta...

Ismét csak "csatlakozhatom az előttem szólókhoz" - ugyanakkor megfordul a fejemben, vajon milyen visszhangot kelthet a kommunizmus utáni generációkban ez a kifejezés? Valószínűleg semmilyet, de biztos nem a végetérhetetlen és unalmas értekezletek, gyűlések poros hangulatát... - a lényeg azonban, hogy szeretjük ezt a közös blogot, mert a langyos nosztalgiahullámba ringat bennünket, mert összetartó (sajnálom azokat, akiket "elvesztettünk"), mert a társaink egyre színesebb egyénisége, története tárul fel előttünk... Nomeg a pszichoanalízisnek is van pozitív hatása!
S mindez hála BLOGANYÁNK pótolhatatlan és helyettesíthetetlen gondoskodásának! (úgy örülök, hogy újra megtaláltalak, Ági, fiatal éveim "mórás" feledhetetlen szobatársa!)
És éljen az onlájn világ is!

Ági írta...

Együtt csináljuk, Rózsa, ha nem lenne a Ti aktivitásotok, én hiába találnék ki bármit is. És én is nagyon örülök, hogy annak idején hosszú szünet után újra sikerült felvennünk a kapcsolatot (ezért is éljen az online világ, mert anélkül sose tudtam volna meg, hol keresselek).