2011. április 30., szombat

Gaudeamus igitur iuvenes dum sumus

1966 májusában volt a ballagásunk, melyre az előkészületek már télen megkezdődtek, ugyanis el kellett döntenünk, mibe is öltözünk majd. A matrózblúz ötletét hamar elvetettük és végül a sötét öltöny és fehér ing, valamint a fekete kosztüm és fehér blúz változat maradt a végső. De a lányok blúza legyen egyforma és az akkori divat szerinti: fehér batisztblúz, gallér nélküli sima nyakkivágással, és az elejére keresztben rávarrt madeira-pántokkal, a nyakánál fekete zsinórból kötött masnival. Mivel a tablóhoz a fényképezkedés elég korán, már decemberben aktuális volt és ugye a blúzt nem tudtuk addigra előteremteni, ezért aztán az egyik lány feláldozta a már meglévő sajátját a köz számára és az ő blúzában fényképezkedtünk mindannyian. Nagy buli volt, amikor a Lenin körúti fényképészműterem öltözőjében egymásról cibáltuk le a felsőt és úgy ültünk a gép elé egyenként. A fiúk közt ugyanez zajlott a csokornyakkendővel, mert abból is csak egy volt, ők azt tépték ki sorban egymás kezéből.
Májusban elkövetkezett a ballagás napja, de előtte szervezkedtünk egy kicsit. Elhatároztuk ugyanis, hogy ünnepélyesen megválunk majd az ellenőrző könyvecskéinktől és erre a célra az látszott legkézenfekvőbbnek és persze leglátványosabbnak, ha fölengedjük őket a nagy magas égbe. Tehát a ballagás reggelén immár ünneplőbe öltözve gyülekeztünk egy közeli ponton, nevezetesen G. Jutkáék házánál, ő vette meg ugyanis előre a 35 darab felfújt lufit és azokkal a kezünkben vonultunk a gimihez. Ott aztán megálltunk a kapu előtt és az ellenőrzőket felkötöztük a lufik madzagjaira, majd pedig egyszerre elengedtük az összeset. Csak ezután mentünk be az épületbe, ahol persze már minden felvirágozva várt bennünket.
Igazság szerint a többiből csak arra emlékszem, hogy végigvonultunk az osztálytermeken Gaudeamus igiturt, meg Ballag már a vén diákot énekelve és persze ünnepség is volt az udvaron. Engem egyáltalán nem rendített meg ez az egész, valahogy korábban (és azóta is) sokkal jobban meghatott például ez a két ballagási dal, mint akkor, azon a napon. Rémlik, hogy Keresztmama is eljött a ballagásomra és vele együtt mentünk haza ebédelni, de ajándékot biztos, hogy nem kaptam - azt hiszem, nem volt ez divat akkoriban.

Ez volt a hivatalos tablónk:

De a hivataloson kívül volt nekünk még egy másik, saját tákolmányunk is: nagy ív fekete fotópapírra ragasztottuk kisgyerekkori fényképeinket, ez lett a gyerektabló, mellyel remekül szórakoztunk már a gyártási folyamat alatt is. Mint látható, még osztályfőnökünket is sikerült rávennünk, hogy a műalkotáshoz járuljon hozzá egy saját képpel.

2011. április 27., szerda

Mozgalmas nyár

Igen, ahogy Samu írta, '77-ben a másodévet fejeztük be a főiskolán. A vizsgák után rögtön kezdődött a szakmai gyakorlat. Először felszolgálás, amit nekem a Duna Intercontinentalban volt szerencsém teljesíteni. Leginkább a reggeliztetéshez osztottak be minket, ott okozhattuk a legkevesebb kárt, mivel csak a büféasztalokat kellett folyamatosan föltölteni, viszont ez a műszak azzal járt, hogy hajnali hatra kellett bemenni, hogy hétre készen álljon minden. Gyorsan eltelt a két hét, következett az idegenforgalmi rész: egy hónap Sopronban, a határállomáson. Szakmailag az Ibusz-irodához tartoztunk, szervezetileg azonban a határőrséghez. Reggel (reggel? hajnalban!) talán 3/4 6-kor a laktanyában kellett jelentkeznünk, hogy a váltással együtt bennünket is kivigyenek. Nagy szám volt öt főiskolás lány a laktanyában! Igen népszerűek voltunk :)

A határállomáson főképp a vízumkérő lapok kitöltésénél segédkeztünk, egy kedves jelenet: németországi török vendégmunkás tarthatott hazafelé, fényképe sem volt a vízumhoz. Sebaj, ott az automata! Nagy biztatással betuszkoltuk a függönyös fülkébe, leült a zongoraszékre, de arra nem számított, hogy a fénykép vakuval készül. A vaku a szemébe villant, emberünk megijedt, nagyot kiáltva fölugrott és kirohant a fülkéből. De az automata közben dolgozott, úgyhogy kisvártatva négy fényképen is egy rémült, menekülő török nézett vissza ránk. A végén már ő is nevetett.

Jó volt Sopronban lenni egy hónapot, önállóan, felnőttesen, mégis felelősség nélkül.

Utána - ez már augusztus eleje lehetett - bizonyára volt egy teljesen illegális hittanos tábor a gyerekekkel, Bagolyirtásra tippelek, a Mátrában, sátrakkal, de a fényképalbumot csak a következő évben kezdtem el ragasztgatni, onnantól már tudom, mikor, hol. És még mindig hátra volt egy nagy esemény augusztus második felére: életem első igazi külföldi nyaralása! (Ha néha manapság a gyerekek között szóba kerül, hogy én 21 évesen jártam először külföldön, csak tátják a szájukat.)

Az Óbudai Hajógyárnak, ahol édesapám dolgozott, testvérgyára volt a magdeburgi, és csereüdülést szerveztek. Az endékások jöttek ide Kenesére, mi pedig mentünk az ő üdülőjükbe, a Keleti-tenger partjára, Rügen szigetére. Repülőn is akkor ültem először, az Interflug Il-18-asán és elég macskaköves felhőkön mentünk, arra emlékszem. Berlintől még hat óra buszozás volt, föl a tengerig, de aztán két hét nyugalom, pihenés, csavargás, biciklizés. Gyönyörű városokban jártunk: Rostock, Stralsund, Greifswald, nemhiába egykori Hansa-városok voltak, hajóztunk a tengeren is, és jól éreztük magunkat. Fürödni nem nagyon fürödtünk, az a Keleti-tengerben túl merész vállalkozás. Visszafele még két napot töltöttünk Berlinben, láttunk terepszínűre álcázott haditrabantot a Brandenburgi-kapunál. Meg azért a Pergamon-múezeumot is, és voltunk a tévétorony tetején.

No, ennyi mindennel aztán vége is lett a nyárnak, akkor még nem is gondoltam arra, hogy szinte az utolsónak, mert a következő végén már beálltam dolgozni. És azóta is...

2011. április 25., hétfő

Események 1977-ben - Vackorral

Gondolom, a korábbi írásokból már többek számára kiderült, hogy Vackorral nagyon régen ismerjük egymást. Együtt jártunk ugyanis a főiskolára 1975-1978-ig. Ott ismertük meg egymást. Így azután sok régi, közös emlékünk van. Ezekből három éppen az 1977-es évben volt.


1.

Januárban még hátra volt egy hét a vizsgaidőszakból, de mi már letettük az összes vizsgánkat, így maradt egy szabad hetünk. Vackor valahol fölfedezte, hogy lesz egy kedvezményes akció az akkor új Avar Szállóban, Mátrafüreden: 2 éjszaka, 3 nap. Kérdezte, nincs-e kedvem elmenni vele. Persze, hogy volt kedvem. El is mentünk. Az árakra már nem emlékszem, de biztos, hogy nem volt drága, mert főiskolásként simán ki tudtuk fizetni. Még uszoda is volt a szállodában. Jókat sétáltunk, kirándultunk a környéken. Egyik este még egy irodalmi műsorra is elmentünk a helyi művelődési házba. Drahota Andrea és Kozák András verseket mondott. A szálloda kertjében volt egy aranyos mókus, egyszer sikerült is lefényképezni. Egyik sétánk alkalmával pedig muflonokkal találkoztunk. Hát, azoktól kicsit megijedtünk, mert olyan váratlanul, egyszercsak ott álltak előttünk. Persze nem bántottak minket, szerencsére elmentek a másik irányba. Remekül éreztük magunkat, csak azt sajnáltuk, hogy hiába mentünk januárban, nem volt hó. Egy helyen, egy kis tisztáson találtunk kisebb hófoltokat, ennyi volt az egész.


2.

A következő esemény nyáron volt, júliusban. Kötelező nyári gyakorlaton voltunk Sopronban, a határállomáson. Az nagy élmény volt számomra. Egyrészt azért, mert életemben akkor jártam először Sopronban, másrészt meg akkor éreztem meg először, hogy mitől más egy kisvárosban élni. Addig ugyanis el nem tudtam volna képzelni, hogy én máshol éljek, mint Budapesten, ahol születtem. Öten voltunk ott a gyakorlaton, öt lány, de a másik három lány a másik műszakba volt beosztva, mint mi ketten. Ott úgy volt a munka, hogy 12 órát dolgoztunk, de csak 2-3 napig, utána volt 2-3 nap szabad, majd ismét 1-2 nap munka stb. A határállomáson kellett általános információkat adni a beérkező külföldieknek, valamint segíteni kellett nekik a vízumkérő lapok kitöltésénél. Nem mindig volt nekik egyértelmű az űrlap, meg aztán sokszor nem töltöttek ki minden rovatot, hát ezért kellett segíteni. Az ottani dolgozók munkáját meggyorsítottuk azzal, ha komplett, jól kitöltött űrlapokat adtak be. (Akkoriban ugyanis már a határállomásokon is lehetett kapni vízumot.) A szabadnapokon nemcsak Sopront igyekeztünk minél alaposabban megismerni, hanem a környéket is bejártuk Vackorral. Élveztük, hogy a munkánk révén sok embert megismertünk. Már néhány nap után is sokszor összeköszöntünk az utcán az új ismerőseinkkel, hiszen folyton találkoztunk velük. Ez más volt, mint Bp-n. Itt órákig mászkálhatok és nem találkozom ismerőssel, mert túl nagy a város. A szabadnapokon a Deák étteremben ebédeltünk. Három nap után már a pincér is ismert minket. Amikor "civilben" összefutottunk vele az utcán, még ő is ránk köszönt. Hát, ez a kisváros kedélyessége.

Egyszer volt egy előadás a színházban. Akkor még nem volt állandó társulata Sopronnak, hanem a pécsiek jöttek két estére vendégszerepelni. Rohantunk, hogy kapjunk jegyet. Jó pesti módon úgy gondoltuk, hogy biztos nem lesz már jegy. De volt. El is mentünk megnézni az előadást. Lackner Kristófról szólt, Sopron egykori polgármesteréről, aki nagyon sokat tett a városért. A színészek jól játszottak, a darab is jó volt. Előttünk éppen olyan helyi lakosok ültek, akiket a munkánk révén ismertünk. A szünetben döbbenten kérdezték tőlünk: "Hogyhogy eljöttetek?" Nem értettük a kérdést. Azután megmagyarázta az illető. Azon csodálkozott, hogy pestiek létére elmentünk megnézni a helyi dolgokkal foglalkozó darabot. Mondtuk, hogy ebben nincs semmi különös, minket ez érdekel, azért jöttünk el. Erre szabályosan megköszönték, hogy elmentünk. Szinte megtiszteltetésnek vették. Nagyon megdöbbentünk ezen.

Azon a nyári gyakorlaton nagyon jól éreztük magunkat, és amikor letelt az egy hónap, elég szomorúan utaztunk haza. Szüleink csodálkoztak is ezen, de azután elmeséltük nekik az élményeinket.


3.

A harmadik közös emlék 1977-ből már nem olyan kellemes. Ez már ősszel volt. Októberben 5 napig almát szedtünk Vámosmikolán. Kötelező volt a harmadik évfolyamnak. Azt mondták, aki nem megy, azt nem engedik államvizsgára. Nagyon szigorúan vették, csak orvosi igazolás ellenében lehetett fölmentést kapni. Két helyen laktunk, mert sokan voltunk az évfolyamban. Minket egy nagy térségben egymagában álló épületben szállásoltak el, hatalmas szobákban. Emeletes ágyak voltak. A mi szobánkban 11 ágyon 22-en voltunk lányok. Az első nap minden brigád szedte az almát és nagy konténerekbe kellett rakni. Csak ép almát volt szabad a konténerbe tenni. A hibásakat külön gyűjtöttük, hogy azokból majd almalevet készítenek. A második naptól pedig mindig csak felváltva 2-2 brigád szedte az almát, a többiek meg méret szerint szétválogatták a konténerekben lévő, már leszedett almát. Ekkor kezdődtek a bajok. A válogatásnál feltűnt nekünk, hogy nem minden alma ép. Először egymást szidtuk, hogy vajon ki rakott bele hibás almát, amikor megmondták, hogy azt nem szabad. De azután meglettek a tettesek: az egerek. Mi ugyanis nem tudtuk, hogy éjszaka szépen bemásztak a konténerekbe és megrágcsálták az almákat. Elég szörnyű élmény volt, amikor gyanútlanul fölemeltünk egy almát, hogy kiszedjük a konténerből, és kinézett alóla egy egér. Ilyenkor persze a pestiek sikítottak, mire jött az X néni (a nevére már nem emlékszem), aki a TSZ-től felügyelte a munkánkat, és jót nevetett rajtunk. "Hol az az egér?" - kérdezte. Azután fogta szegény egeret a farkánál, földhöz vágta, és lehetett tovább válogatni az almákat. Ezek megrázó élmények voltak. Egyik nap nem volt ott ez a néni, hát kitört a pánik az első aznapi egérnél. De volt egy fiú az évfolyamból, aki ugyanúgy likvidálta szegény egeret, mint a néni. Csak aztán a fiú az üres konténerek rakodásánál véletlenül belenyúlt egy rozsdás szögbe, elvitték őt Balassagyarmatra az orvoshoz, mi meg ott maradtunk egérölő nélkül.

Ennél még szörnyűbb volt az, hogy a házba is bejöttek az egerek, mert október lévén kint már hideg volt. Az utolsó éjszaka arra ébredtem, hogy valami motoszkál az ágyam mellett. Alsó ágyon aludtam. Vackor és az én ágyam között csak annyi hely volt, hogy éppen befért egy Thonet-szék. Onnan jött a hang. Rögtön gyanús volt nekem. Csöndben feküdtem, vártam a fejleményeket. Mit mást tudok tenni hajnali 4-kor? De Vackor is fölébredt, és suttogva megszólalt: "Te is hallod?" Azután elővette az elemlámpáját. Odavilágított a székre. Ott volt az egér. Már csak az volt a kérdés, melyikünk párnája felé indul el. Végül Vackor felé ment, de szerencsére nem a párnájára, hanem a fölakasztott tarisznyájára mászott fel, onnan pedig a falra. Bár suttogva beszéltünk, de lassan mások is felébredtek és fölfedezték az egeret. Kezdett kitörni a pánik. Sőt, kiderült, hogy még egy egér van a szobában. Az meg az olajkályha csövén mászkált. Ezen teljesen megdöbbentünk, hiszen az teljesen sima volt. A végén már az egész szoba ébren volt. Az egyik lány azután elkezdett veszekedni velünk, hogy maradjunk csöndben, ő aludni akar, hiszen 6-kor föl kell kelni. Szépen elcsendesedtünk, de aludni már nem tudtunk. Reggel 6-kor volt az ébresztő. Gyorsan mosakodás, öltözködés. Amikor az a lány, aki éjjel veszekedett velünk, föl akarta venni a cipőjét, nagyot sikoltott: a cipőjében volt az egyik egér. Az volt a szerencse, hogy ez az utolsó éjszaka volt. Aznap már csak délig dolgoztunk, utána mentünk haza. Ha első éjjel történt volna mindez, azt hiszem, nem sokat aludtunk volna egész héten. Szerencsére soha többé nem kellett ilyen munkára mennem. Tulajdonképpen maga a munka nem volt rossz, napközben az idő is kellemes volt, csak ez a sok egér nagyon megviselt minket.

2011. április 23., szombat

Néhány mondat csak...

1977-ben otthon voltam a kicsi lányommal még. 1976-ban költöztünk egy tízemeletesbe, kellemes környék volt. Sok hasonló korú házaspár kicsi gyerekkel, gyorsan kialakult a barátság, s a gyerekek is jól érezték magukat. (6-7 gyerek) Oviba és suliba is együtt jártak később.





(Ez a kép nem a legjobb, de egy régi diából készült képtől mit várunk? Emlékeztek még erre a Sasson-frizurára?)

2011. április 22., péntek

mozaikok 1977-ből

a kis (zöld! előjegyzési naptárnoteszomban tallózok (megint), a diákszinpadom albumában, meg pár versem közt (akkoriban - még- irtam ilyeneket, vagy 18-at. (a csúcs 1975 volt - érzelmileg is)- meg pár fotó is segit emlékezni, arra aki 1977-ben voltam, aki pont fele annyi éves, mint most! Hát ahogy el-elnézem, szivemhez nyugodtan közelithetne a bánat, mert nem tud(hat)tam olyan maradni... (csengenek fülemben a heinei sorok, bár mondjuk "mint egy virág" azért akkor se voltam... de ha mégis, akkor ahhoz képest most igen erősen hervatag.)












Mindenesetre, 34 évesen ezt irni!?:



"NINCS?!

"Nincs idő" "nincs idő" "nincs idő"
De valamire mégis csak elmegy
az egész élet
elmegy
ostobaságokra
semmiségekre
amikről csak utólag derül ki
hogy faabatkát se érnek

Elmegy az életünk
oda ahol már
"van idő"
de nem érünk vele semmit
mert életünk nincs már
egy fikarcnyi sem
mert széthullt
a semmiségek macskakövein
mert odalett
mert nincs
mert nincs is már
életünk


- megdöbbent, mert mintha most írtam volna (mikor már kétszer annyit éltem...)... (hiába, a peszimizmus se korfüggő, már 20 évesen is irtam hasonlókat- de hogy mégse voltam sose teljesen lemondó és pesszimista, és mégis mindig az életszeretet vagy inkább -féltés, és eltékozlásának ijedeleme- állt mögöttem, azt az bizonyithatja, hogy akkor nem irtam volna annyira szorgalmasan - mindig is - valamilyen formában , s ebből a szempontből mindegy is hogy mit...


Meg szorgalmas voltam amúgy is. Bár érzelmi (magánéleti szempontból kataklizmákat élhettem át - erről most nem irok - legfeljebb csak egy álmom: amiben XY egy robogó autóban hagyott (jegyzem, én nem tudok vezetni - ébren se) -elsősorban "szorgalmas" tanárként , osztályfőnökként (érettségiző osztályommal), és lelkes diákszinpadvezetőként ténykedtem. A tanitványaim közt jól éreztem magam. Remélem , ők is...

.....

Nagy filmélményem volt a Száll a kakukk fészkére és az Aliz már nem lakik itt és a Ragyogj, ragyogj csillagom, könyvben Herman Wouktól a Hajsza, Somlyó Györgytől az Árnyjáték, Singer: Rabszolga, James Jones: Most és mindörökké, Malamud A lakók, Pilinszky Beszélgetések Sheryl Suttonnal, V. Woolf: Orlando - Ancsel Éva: Töredékek az emberi teljességről

2011. április 17., vasárnap

Levélrészletek

Az 1977-es évszámot olvasva, először el is tévedtem kicsit az emlékeimben. Persze rájöttem, mi is volt, hogy is volt , de a tanévek, vizsgák, nyarak és a következő év történései miatt (ezek szorosan és ennyi év után már szétválaszthatatlanul összefüggnek) eléggé kavargó, összemosott és főleg rémes az egész katyvasz bennem:)
Lehet, az alábbi kiragadott levélrészletekből sem derül ki részletesen mi volt velem 77-ben, sőt balladai homály fedi azt az évemet, mégis, most, innen visszatekintve már tisztán, világosan látni, nem a kétes egyetemi "pályafutásom", hétköznapjaim apróságai voltak fontosak. Valami egész más, ami a sorsom fő szála volt, lett, maradt máig. Illetve Valaki.
Hogy megbuktam (habár minden vizsgám sikerült), hogy évismétlés helyett kaptam lehetőséget egy év tanulmányi szabadságra, hogy már 4-5 éves koromtól doktornéniset játszottam, erről ábrándoztam és épp 77-ben kezdett ez az egész semmivé válni? Mára nincs jelentősége. Őszintén.Volt helyette másik álom - valóra váltható, - egy aranyhajú, tündérhangú kislány. (Meg persze aztán egy aranyhajú tündérfiúcska is, de az már a későbbi évek álmához tartozik:)

III.29.
Drága Szerelmem!
A mai nap már nagyon lassan múlt el, de vége, és már csak két nap péntekig!
A héten épp elég program van, ma szövettan, I-nál fogok tanulni. Tegnap nagyon jó voltam, mert I-ék hívtak moziba, de nem mentem, biokémiát tanultam.
...Drágám, borzasztó csúnya az idő, szinte hihetetlen, hogy három napja még fürdőruhában voltunk Kenesén.
Látod, ha Nélküled kell lennem, még az idő is elromlik. De ugye jövő héten azért majd sütni fog a nap, hogy sokat sétálhassunk a mi kis városunkban!?...Ez az idétlen barátném megint stoppal akar hazamenni, és csal engem is, de megmondtam, hogy egy nagy hülyeség.
Azért nem vagyok olyan spórolós, hogy ne legyen 40 Ft-om vonatra!

V.11.
Drága Szerelmem!
Holnap megyek haza! Végre. Most voltam az állomáson jegyet venni. A mai nap olyan gyorsan eltelt, remélem a holnapi is igyekezni fog, és aztán láthatlak.
...befejezem, mert mindjárt három óra és ma időben el szeretném kezdeni a tanulást. Borzasztó lassan haladok az ismétléssel.,
...Vettem lottót. Most dobom be. A számok: 11,18,25,56,75. És ha pénteken hallod, hogy ezt az 5 számot húzták ki, azonnal, a legközelebbi vonattal gyorsan gyere haza! Én addigra már várni foglak és rögtön elutazunk valahova messze, ahol csak ketten leszünk, jó?
...Nem értem meg a szívemmel, hogy miért kell itt lennem Nélküled. De az eszemmel tudom, hogy így kell lennie.

IX.5.
Drága Szerelmem!
Hát nem tudom, most mit írjak? Nem sikerült az a rohadt komplex. Kint a folyosón, mikor már nem hallotta senki, elkezdtem sírni, pedig nem akartam, igazán, Rád akartam gondolni, látni akartalak magam előtt, hogy legyen erőm, de hiába. Nem is szomorú lettem, hanem dühös, olyan keserű lett a szám íze is. Az I. vigasztalt, de én csak mondtam a magamét, hogy nem akarok orvos lenni, nem csinálom tovább, meg elég volt. De ne félj, Drágám, nem hagytam el olyan nagyon magam, az egész addig se tartott, mint amíg ezt leírtam....az is borzasztó volt, hogy a T. mondta meg. B. szaladt el mellettünk, hogy fut az eredménykért, megvannak. Na, én is mentem utána. Ahogy belépek, azonnal felém fordult a T. és : " Andrea! Szóbelizni kell" De olyan boldog, győzeldelmes arcot én még nem láttam.
...Hiányzol. Tanulj, sikerülnie kell. Igyekszem én is tanulni, amennyit csak tudok ezalatt a pár nap alatt. Hátha mégis mindketten harmadévesek leszöünk. Ugye drága Csillagom, lehetséges, ugye még sikerülhet?

IX.7.
Már este 8 óra van, ez a levél már csak holnap megy el. ... Olyan jó volt olvasni a leveled! (Vagy 15-ször végigolvastam! - a tegnapit is, de azt kb. 20-szor)... Én nem tudok beszámolni, hogy milyen új tárgyak vannak, még az egyetem szagát sem bírom, nemhogy a harmadévesekhez menjek...I. nagyon bízik bennem, hogy sikerül, hozott nekem ilyen izét, amit ezek a nagyokosok tematikának hívnak. Különben egész jó lenne, van, hogy csak 9-re kell bemenni, ...De hogy nekem érvényes lesz-e? Ma láttam kiírva (muszáj volt a tanulmányira bemennem, befizetni a 100 Ft-ot a piroskomplexre), csa 6-an vagyunk olyan helyzetben a 26 szóbeliző közül, hogy minden vizsgánk megvan. A 6-ból ketten vagyunk magyarok, egy ismétlős lány és én. Szép, mi? ... A 20 másiknak még van a héten gyakorlati vizsgákból is pirosúvé, ha nem sikerül nekik, nem is jöhetnek szóbelizni...látva a mai eredményeket, kevesen maradunk. Már nem félek, szomorú vagyok ugyan, nagyon hiányzol, meg anyáéknak rossz ez az egész. ...

IX.28.
... Még a lépeteim is mások, ha nem Melletted megyek. Nélküled annyira nem magam vagyok, hanem valaki más. Mintha nem a saját életem lenne, amit élek, hanem belecsöppentem volna valami filmszerepbe. De rosszul játszom.
...Tegnap kaptam levelet otthonról, Apa jó sokat írt. Nagyon rendesek, de sírtam azért. Ezt írja Apa: "Leveleidből mínusz 147 fokos magány süt és sorai közt a sarki szél jeges lehellete süvít." - Miért -147? -pedig igyekeztem vidáman írni.

IX.29.
Drága Szerelmem!
Olyan nagyon lassan múlnak a napok! Olyan szörnyű ez az egész, a távolság, ami elválaszt, és a tudat, hogy még sokáig így kell éljünk.. Az ember szíve összeszorul, hogy miért él úgy, ahogy él éppen, és miért nem próbálja az álmait lehozni a földre. ... Ha lenne egy kislányunk és egy kis család lennénk végre - nem kellene semmi más.
... Olyan embernek születtem, akinek kell valami plusz az életben? És nem elég egy átlag életforma? Nem hiszem, hogy így van.

Pályaelhagyós év

Már év elején (sőt az előző év végén) tudtam, hogy nagy változás éve lesz. 1977 február elsejével hagytam el a tanári pályát. Pedig alapjában véve jól éreztem magam az iskolában, a gyerekekkel feltétlenül, de a tantestület is szerencsésen jó összetételű, normális társaság volt. Viszont azt már sejtettem, hogy én ezt 55 éves koromig (akkoriban még így számoltunk, ugyebár) nem akarom csinálni. Ha most visszagondolok rá, főleg az örökös készenléti állapot nyomasztott, tulajdonképpen más bajom nem is volt a pedagógussággal. Nem terveztem a váltást, nem határoztam el a pályaelhagyást és egyáltalán nem gondolkodtam ezen az egészen, nem is kerestem másik állást, de amikor szembejött egy lehetőség, megfogtam.
A felső tagozaton délutános hét volt éppen - merthogy váltott műszakban tanítottunk - január 31-dike hétfőre, február elseje keddre esett. Azon a bizonyos hétfőn a negyedik órám volt az utolsó, a nyolcadikosokkal, és egyúttal az lett a legutolsó iskolai órám is. A gyerekek már tudták, hogy elmegyek, de az óra lezajlott ugyanúgy, mint máskor, csak éppen pár perccel korábban a végére értem és mondtam nekik búcsúzóul nem több, mint két-három mondatot. Akkor még nagyon komoly arccal, pisszenés nélkül álltak és néztek rám. Aztán kiléptem az ajtón, elindultam a folyosón a tanári felé, de csak pár méterre jutottam, amikor mögöttem kivágódott ugyanaz az ajtó és az osztály lányai, nagy lakli kamaszlányok sírva rohantak utánam és borultak a nyakamba egyik a másik után. Nehezen értem el a tanáriig, ott aztán gyorsan kibőgtem én is magam, míg a kollégák be nem tódultak az óráikról. Emlékszem, még becsengetés után is ott ücsörögtem a következő óra alatt, pedig már nem volt semmi dolgom.
Aztán másnap, kedden beléptem az új munkahelyemre és ezzel elkezdődött számomra egy egészen másfajta élet. Addig a saját lakóhelyemen dolgoztam, fölültem a buszra, mentem vele tíz percet és az iskolában voltam, de most a peremkerületből naponta be kellett bumliznom a belvárosba. Ez viszont rengeteg új lehetőséget is nyitott, például ismét beiratkoztam a többször abbahagyott angolra (amit ugyan két félév után otthagytam), valamint nagy lelkesedéssel kezdtem járni a Lukácsba, hajnalok hajnalán keltem, hogy legalább fél órát tudjak úszni és még be is érjek 8-ra a munkába. Mert hogy majd ez milyen jó lesz, nem is az egészség miatt, az nem volt szempont (29 évesen mit nekem egészség!), hanem a fogyás, az igen! Na, ez így ment egy darabig, félkómás bumlizás hajnalban, vizes hajszárítás öltözés után, aztán ki a csípős reggelbe. Ha még azt is hozzáteszem, hogy egyre jobban rühelltem magát az úszást is, mert annál unalmasabb tevékenységet nehezen tudtam elképzelni, akkor érthető, hogy a lelkesedésem rohamosan fogyott. Én viszont... én viszont nem fogytam egy árva dekát sem, ugyanis amikor eme tortúra után beestem a munkahelyemre, jóformán az első utam a büfébe vezetett és nem volt az a kaszinótojás, sonkatekercs, 15-20 deka svédgomba vagy franciasaláta - persze két friss zsemlével társítva - ami túlélte volna a találkozást. Úgyhogy pár hét szenvedés után győzött a jobbik eszem és berekesztettem az uszodás-fogyós projektet.
Ami pedig a munkát illeti, nagyon tudtam értékelni, hogy amikor délután ötkor kilépek a kapun, ha nem akarok, gondolnom se kell rá másnap reggelig, mert ez volt az az óriási különbség, amit könnyű volt megszoknom a tanítás után. A munkát megszerettem és az intézményt is, nem véletlenül töltöttem ott a következő tizennégy évet.

Számomra talán a legnagyobb...

1976 szeptembere óta Nyugat-Berlinben laktunk, a francia megszállási zónában, a Tegel repülőtere mögött. Az algériai 2 év után úgy éreztük, hogy a "terülj asztalkám"-at tették egyenesen elébünk, igaz, arany-kalickában, de mégis csak bekerítve, fallal körülvéve, az NDK kellős közepén. Már részletesen is megírtam francia és magyar blogomon is (http://flora.over-blog.org valamint http://floramagyarblogja.blogspot.com) berlini körülményeinket, melyeket a hidegháborús korszak kölcsönös paranoiája tett exotikussá. Gilbert a francia-német gimnáziumban tanított francia nyelvet és irodalmat.
Én magam ott kezdtem tanulni a "háztartásbeli" skatulyájának művészetét: életemben először voltam munkanélküli... Mondhatom, nagyon nehéz volt megszokni. Évekig tartott, míg úgy-ahogy felfedeztem pozitív oldalait is, és bizonyos egyensúlyra tehettem szert az időszakos munkalehetőségek és a magam kedvére-épülésére végzett elfoglaltságok között. Sokan irigyeltek érte, de nekem máig is elkerülendő téma...
Berlin mégis a legszebb élmény marad: ott született fiunk, pontosan 1977. november végén. A francia katonai kórházba járogattam néha konzultációra, de akkor még nem volt mindenféle ultrahang és fénykép, egyszerű sztetoszkóppal lehetett csak a szívhangokat kihallgatni, de már az is könnyekig meghatott első hallásra: valahogy konkrétummá vált a
megálmodott kis "lakó", akiről születéséig azt sem tudhattuk, fiú-e vagy lány...
Az év tulajdonképpen ezzel a várakozással telt el. Azért sokat autóztunk a nyári szünetben: elmentünk Magyarországra egy hónapra és onnan Franciaországba is, ha jól számolom, majd ötezer kilométert autózgatott fiacskánk születése előtt is, de azóta se hagyta abba...
A szülész-főorvos ezredesi egyenruhában fogadott általában, sebész volt a specialitása és nagyon megörült, amikor kiderült, hogy kijut végre neki egy kis hentesmunka a sok kiskatonai lábtörés és vakbél-műtét között: François ugyanis császármetszéssel jött a világra. Utólag ugyan megkönnyebbüléssel vettem tudomásul, amikor megtudtam a 4 kiló 25 dekás és a 56 centis adatait, de sokáig bánkódtam azon, hogy életem legfontosabb eseményét "átaludtam"...

2011. április 16., szombat

'77...

...nyarának elején aztán vége lett egy (később jöttem csak rá mennyire is gyűlöltem) időszaknak.Hát befejeztem az általános iskolát. 
Április elsején volt a felvételink a középsuliban, abban az Újmecsekaljaiban amiről korábban sokat írtam.
És '77 - az volt az év, amikor anyám nem engedett el. Nem engedett el Budapestre kollégistának. Nem engedett el az Apáczaiba, ahová egyébként felvettek volna (mert sínen volt a dolog). / (És persze ezt akkor csak megéltem, de igazán pár éve tudtam csak meg - frankón).
Tehát '77 -ben elballagtam abból az általános iskolai 8.A. osztályból, amit annyira azért nem szerettem - mármint az osztályt, a sulit és a tanárokat igen - kivéve a K.Laci bácsit aki kulcscsomóval dobálódzott néha - dühében. Mert egy semmilyen osztály voltunk. (Jellemző, hogy azóta sem, egyetlen egyszer sem osztálytalálkoztunk - és senkinek nincs is ilyen jellegű igénye.) A nyolc év alatt voltam egy évig B. -s. És a nyolc év alatt 6 osztályfőnököm volt, 5 matektanárom, és  4 magyartanárom is. Szóval nagyon nem bántam, hogy vége lett - akkor 1977 -ben az általános iskolai tanulmányoknak.
Azon nyáron voltam Bélatelepen a Bányászüdülőben SZOT nyaralni. Úgy emlékszem, hogy nem volt valami frenetikusan jó buli - valamiért.
Szeptemberben pedig elkezdődött az életem egy új, és igencsak jövőt meghatározó, és igencsak jó szakasza. Egy olyan jó, sőt még annál is jobb négy év, amiről a mai napig azt vallom, hogy nagy hiba lett volna kihagyni. Nagy hiba lett volna, ha nem ott - akkor - azzal a csapattal - azokkal az emberekkel élem meg :)

Végül is, egy jó év volt 1977 - nekem..... ( a páratlan évek azóta is jól sikerülnek, nagy általánosságban elmondva)

Mese

Az idő kegyelmes, felejteni hagy. Nem is túl sok dologra emlékszem 1977-ből, azért aztán majd itt-ott a képzelettel pótlom ki a tényeknek tetsző emlékmorzsákat.
Én ebben az évben lettem tíz éves, ezt egészen nagy bizonyossággal állíthatom. Az új iskolát, amibe előző szeptemberben fatális véletlenként anyám beíratott, már egészen megszoktam. Azért volt ez véletlen, mert anyám engem egy német tagozatos iskolába szeretett volna járatni, sváb rokonság satöbbi, de az új lakás közelében frissen nyíló egyetemi gyakorlóiskola csak angol nyelvet indított. Ezzel anyám a beiratkozásnál szembesült, és vállat vonva egyezett bele, hogy a gyerek valami kapitalista nyelvet tanuljon.
Januárra már megszoktam Gizi nénit, aki nagyon más volt mint az előző évem tanítónénije, kedves, de felszínesebb, persze mindegy volt, addigra én már szerelmes voltam a matematikába, elviseltem hát Gizi néni irodalmiasnak gondolt bölcsészkedését. Az osztálytársak között volt már amolyan barátnőféle is, bár nem pontosan illeszkedtem én sehova sem, sem az orvosgyerekek kifinomult világába, se a bányászgyerekek őszinte egyszerűségébe. Amolyan bonyolult bányászgyerek voltam, ami nem volt valami népszerű kategória.
A fiúk nem érdekeltek még akkoriban, kicsi is voltam, kicsit túl szemtelen is, kicsit túl ügyetlen is. A könyveket viszont nagyon szerettem. Talán ezért is van csupán egyetlen valamirevaló biztos emlékem 77-ből. A születésnapi ajándékaimra nemigen emlékszem, de arra, mit kaptam a tizedikre, pontosan. Egy Benedek Elek meséskönyvet, a Többsincs királyfit, szép sötétkék alapon színes királyfival az elején, textil gerinccel, hozzá egy aranyszín penkalát. A könyv máig megvan, már elég rossz állapotban ugyan, a penkalának azonban valahol a középiskola vége felé nyoma veszett.
A mesekönyvet én olvastam többnyire, szerettem a meséket még, és csak nagyon ritkán olvastak nekem akkor már fel. De egyszer, talán beteg lehettem, nem tudom, apám egy nagyon hosszú mesét olvasott. Ültünk abban a kicsi panelkonyhában, és apám két este olvasta fel a mesét, olyan hosszú volt.
Érdekes, hogy nem emlékszem, melyik mese volt az pontosan, és nem is szeretném megkeresni a könyvben. Maradjon úgy, ahogy apám elmesélte. Még akkor is, ha a mesére magára már nem is, csak apámra emlékszem az egészből.

2011. április 15., péntek

Fordulatok éve

1977-ben egészen őszig azt gondoltam, hogy nagyon boldog vagyok. Sikeres munkáim voltak, jónevű szerzőkkel, a legjobb grafikusokkal dolgoztam. Jól éreztem magam a kollégák közt. Összejártunk bulizni, vagy csak beültünk valami helyre. A főszerkesztőnk, Kormos István ( a Szegény Yorick és az N.N.bolyongásai kötetek írója, Vackor, a piszén pisze kölyökmackó atyája) szakmai tekintélyével támogatta a négy fős szerkesztőséget, vagány fölényével kivédte a nem mindig jóindulatú bírálatokat. Az ügyeleti rendszerben könnyen osztottam be a könyvtár – bejárós nap – háztartás – kiadói munka otthon – időrendjét. Néha fárasztott, de sok érdekes emberrel, friss témával találkoztam. ( Ismeretterjesztő könyveim is voltak.)

Az otthoni háttér stabilnak mutatkozott. Nyaralni mentünk Csehszlovákiába még utoljára a Trabanttal, augusztusban eladtuk, és igényeltünk egy Wartburgot. A Merkurnál a férjem egyik volt tanítványa lefoglalta számunkra az érkező kollekcióból a legszebbet. A borsózöld bársonnyal bélelt piros kocsira természetesen várni kellett.

Ezalatt a főszerkesztőnket infarktussal kórházba vitték, egy-két hét után azzal engedték ki, hogy ne igyék, és szokjon le a cigarettáról. (Goloise-t szívott, a stampedli konyak soha nem hiányzott az íróasztaláról, de nem látszott rajta, hogy italos lenne.) Az igazgató óvatosságból-e, vagy miért, kinevezett helyettesnek, később lesz jelentősége. Pista visszajött dolgozni. Körülrajongtuk, órákat töltött kedves pályakezdő költőivel, részt vett fontos értekezleteken, aztán lopva legyintett. Határidő előtti napon fél óra alatt lediktálta a titkárságon a jövő évi kiadási tervet, úgy nyolcvan könyvet talált ki kapásból, szerzőkkel, terjedelemmel, illusztrátorokkal, volt persze szerződéses is köztük, hálistennek. Mert Pista másnap meghalt. Három éves Luca lányával játszott a nappaliban, ki akart lépni az erkélyre, talán légszomjat érzett, a küszöbön összeesett és azonnal vége lett. Ez október 6-án történt. 7-én reggel ügyeleti napom volt, mikor beértem a New-York házba, a titkárságon közölték a hírt. Lesújtott. Kevés embert szerettem és becsültem annyira, mint őt.

Odahaza megérkezett a piros Wartburg. Nem volt időm örülni neki, a férjem bejáratós utakra egyedül indult vele, kislányunk tanult, zongoraórára készült, gyakorolt, én meg vittem haza a paksamétákat Pista irodájából. Legalább ötven kézirat várt lektorálásra, de a nyolcvan tervlapot is hamar meg kellett írni. Nem részletezem, mennyi minden adat stb. kellett hozzá, de sikerült határidőre végezni.

November közepe táján egy szombati napon az új piros autóval elindultunk Szegedre. A mentőben tértem magamhoz, szemben velem valami lócán a kislányom meg a férjem ült, aztán megint nem tudok semmiről. A klinikán visszavarrták a fejemről leszakadt bőrt, az egyik szememről a szemhéj kifordult, de összerakták azt is, mindkét térdem összezúzódott, szegény férjem bordatöréssel szaladgált a rendőrségre meg a biztosítóhoz, a kislánynak eltört a kisujja, begipszelt ujjacskájával zongorázni se tudott, ez már a baleset után néhány héttel volt. Nehezen gyógyultam.

Az év vége előtt új főszerkesztőt kaptunk. A kiadói rutinfeladatok sokasága, a karácsonyi vásárlás, az összegyűlt napi meló nagyon igénybe vett. Nem is emlékszem rá, hogyan végződött 1977.

2011. április 14., csütörtök

Az élet "csavarjai"...

Az év szilveszteri ügyelettel kezdődött… sorkatona voltam… igaz, papírkatona, hiszen egy tisztkonyhán kellett dolgoznom…

mivel a családosokat karácsonykor engedték haza, be kellett vállalni a szilvesztert… nem is volt gondom vele, hiszen otthon vihar volt… komoly vihar… és kerestem a kiutat…

karácsony előtt három hónapig nem voltam otthon, büntetésből (talán a „jó magaviseletem” miatt)… és amikor hazamentem, az asszony elém dugott egy papírt, hogy írjam alá… 6 hetes terhes, és katonafeleségnek ingyen van az abortusz…

aláírtam…

ezek után nem sokat mentem haza… akkor is csak azért, hogy lássam az akkor három éves lányomat…

elindult a válóper, ami majdnem 2 évig húzódott, és aminek a végén nekem ítélte a bíróság a gyereket (a leszerelésem után pár hónappal már velem élt a gyerek… magamhoz vettem)…

május környékén megismerkedtem egy lánnyal, akivel aztán közelebbi kapcsolatba kerültem… voltunk kirándulni, nyaralni együtt (sikerült kicsikarni némi szabadságot a parancsnokomtól)… aztán teljesen egymásba bolondultunk…

persze a kapcsolatunkat mindenki ellenezte… szülők, testvérek mind a két oldalról…

titokban találkoztunk… és loptunk magunknak boldog órákat…

október végén szereltem le… 24 hónap bakaruha után… nem kis „küzdelem” árán honvédként…

egy katonatársam az utolsó napokban odajött hozzám, és panaszosan mesélte:

- kaptam egy vidéki állásajánlatot, még szállást is adnak… de én nem akarok vidékre költözni… nem érdekel?...

- érdekel! - válaszoltam…

tudtam, hogy a bevonulásom előtti munkahelyemet átvette egy másik cég, és irdatlan állapotok uralkodnak… ezért felhívtam a kapott telefonszámot…

megállapodtunk… így lettem 22 évesen a dobogókői BM üdülő konyhafőnöke… a lány pedig a bárban lett pultos… lett szállásunk is egyúttal…

az indulásunk regénybe illő volt…

mivel senki nem tudta a családban, hogy mit is szervezek (apáméknál laktam éppen)… kora hajnalban, mint aki dolgozni indul, kiosontam a lakásból… egy szatyorban csak a legszükségesebb holmimmal (a többit évekkel később vittem el)…

taxival mentem a Sárkány utcába, ahol a lány lakott… felosontam a körfolyosós ház második emeletére, és bezörgettem halkan az ablakon… a lány kinyitotta, kiadta a kis motyóját, majd ő is kimászott… óvatosan becsuktuk az ablakot kívülről, amennyire csak lehetett (az anyja, az anyja élettársa, a huga, és az élettárs fia is ott aludtak békésen, az egyszobás lakásban)…

és elillantunk…

a taxival mentünk fel a hegyre… összesen kétszatyornyi cuccal… de boldogan!…

fantasztikus évek jöttek utána…

2011. április 12., kedd

Nem sok mindent csináltam 1977-ben

Az év elején valamikor leszoktam az anyatejről. Apu szerint fél éves koromban visszautasítottam, így ez mindenképpen január elején lehetett.
Év közepe táján minden bizonnyal elkezdtem két lábon közlekedni.
Év vége felé meg talán mondtam néhány érthető szót.
Hát ennyi.

2011. április 11., hétfő

Intertouristos létem 3 legboldogabb éve közül az utolsó

Már március végén le kellett utaznunk, holott a Marina Szálló csak április 18-ra, Húsvétra nyitott.

Közben fagyoskodtunk a Szállodában, és a szállásomon is.

Az 1 emeletes háznak ugyanis csak az alsó szintje volt fűthető. A szobákat kiadó házaspár a férj anyjának szigorú ellenőrzése alatt állt. Még csak 1 teát sem főzhettünk magunknak a lenti konyhában. A szobák egyikében sem volt konektor, de a fürdőszobában, amit 5-en használtunk, persze volt. Így, mivel anyós este 10-és reggel 6 között sosem jött ellenőrízni, jobb híján, míg a szállodáink éttermei nem üzemeltek, ott főzőcskéztünk egy ócska rezsón. A merülőforralót persze tudtuk nap közben is használni. Egyszerűen magunkra zártuk az ajtót, míg a veszély el nem múlt. De többnyire nem is kellett ehhez a fortélyhoz folyamodni, mert egyikünk az ablakból leste, mikor jön a " vén (talén 40 éves)"boszorka. Egyébként ötünkre egy 120 literes éjszakai árammal üzemelő boyler szolgált volna mosakodásra, fürdésre, mosásra. Nem is volt ezzel gond, mikor már üzemeltek a szállodák. Épp, csak a fehérneműinket lötyböltük ki "otthon", minden mást a Szállodák mosodái mostak, vasaltak néhány rágógumi, doboz sör, vagy tábla csoki ellenében. ekkor már a fürdést is megoldottuk a személyzeti tusolókban. Otthon csak épp cicamosdás, és fogmosás, de reggel csak azértis kifolyattuk az összes forró vizet. Mivel egyikünk sem ért éjfél előtt haza... addigra újra volt meleg víz. Persze azt is mind kifolyattuk. Reggelre újra volt. Kicsinyes bosszú, de nekünk jól esett. De azért a pici lányt kényeztettük. Aki véletlenül nap közben hazajött, mindig vitt neki nyalánkságot, hiszen ő nem tehetett semmiről.

Fiatalok voltunk, és élveztük, hogy kijátszhatjuk a háziakat. (Mostani eszemmel bizony reklamáltam volna az IBUSZ-nál. De akkor ez föl sem merült bennünk.)

Tudtam, hogy ez lesz az utolsó vidéken töltött nyaram. És azt is, hogy pénzt kell keresnem, méghozzá sokat...

Húsvétig csak 8 óráztunk. Minden nap elindultak a Barkasok, hogy feltöltsék a balaton körüli idényboltokat. Nyugodtan takaríthattunk, rendezkedhettünk. Volt rá több, mint 20 napunk.

Á-val már a Gellértből ismertük egymást, és jó barátnők voltunk. Ő volt a rangidős, már induláskor jött a céghez. Ő lett a boltvezető, bár ez csak a fizuban jelent meg.: Az övé 100 forinttal több volt:))) 3500; 3400. +a 3 vasárnap 100-100 forintja.

Ezen jókat röhögtünk a nyáron, és csak amolyan elkölthető borravaló-félének tekintettük. Az igazin (ami borravalóból jött össze) egyenlően osztoztunk, kivéve az 50, és 100Schilinges, és egyéb ezüst emlékérméket, mert azokat kisorsoltuk egymás között. De a nagy számok törvénye- kb. kiegyenlítiette egymást. Ősszel meg jó játék volt, hogy csereberéltük, értékre való tekintet nélkül. Mert november közepéig ott vacogtunk pokrócba burkolódzva.

A nyár 10 órázással telt. Á. jött fél 8-ra, én 9-re. Ettől fogva elég változatosan alakult. Hol én mentem le a strandra, hol ő a dolgára. Ha befutott egy csoport a londíner riasztott, akkor futás közben kapkodta föl az ember a fürdőruhára az egyenruhát.

Á. férje a Marina Szálló igazgatója volt,(ott is laktak egy lakosztályban) így már júniusban tudtuk, hogy ő a következő évtől nem dolgozhat abban a szállodában. Július végére már meg volt az azévi terv, így csak az volt a kérdés, mennyivel tudjuk túl teljesíteni. Zárásra már csak alig 1000 dollár hiányzott a bázisév 200%-ához. Azon voltunk, (mi gonoszok, hogy az utánunk következőknek minél nehezebb, sőt lehetetlen legyen minket űberelni.

Miután bezárt a szálloda, mindenkit mozgósítottunk vásárlásra, de sajnos csak 199,21% jött össze. Soha nem felejtem el azt a bánatot. A kálóból nem használtunk föl semmit. 12 dollárt még bent is hagytunk. 3 hét alatt bőven volt időnk többször is "kisleltározni".

Mikor bezártunk, a központi könyvelés "megsúgta" az állásunkat. No, persze bőségesen vittünk nekik ajándékot, év közben is, ahányszor be kellett menni a "Szép utcába". A gyümölcsszappanok, Fa dezodorok, gyerekeseknek match boxok, barbie babák, férfiaknak az 5 dolláros brandyk voltak akkor a menők.

Mindezt csak azért írtam le, mert a fiatalabbak el sem tudják képzelni az akkori időket.

Csak valutás boltban voltak beszerezhetők. Magyarok csak 9,90dollárig vásárolhattak volna. De azért persze mindent meg lehetett oldani.

És ha ezek a turpisságok bűncselekmények lettek volna is, már réges-rég elévültek volna.

De hogy egyről a kettőre jusson az ember, belekényszerült ezekbe a dolgok.

Június közepétől este 11-re fölmentem a tetőbárba is dolgozni, csak a fele borravalóért, kamu italok áráért szolgáltam föl, mert M. nem bírta egyedül. De abból is szép summa jött össze havonta.

Hajnali 2-3 körül zártunk forgalomtól függően. Aztán napi leltár, osztozás, és Mara kocsival majdnem hazáig szállított.

Úgyhogy napi 14-15 órát dolgoztam akkoriban, és meg sem kottyant.

A boltban napi 50-150 márka között kerestem. A válogatott vizilabdázó osztálytársam 2 hetenként jött, és vitte 13Ft/márka áron.(9 volt a hivatalos, de így is jól kerestek a behozott cuccokon - mert persze mindent márkára váltottunk- ha schiling kellett, az átváltáson is kerestünk.) Á.pénzének nagy részét is átvette. Ő gyűjtött a telenkénti kubai nyaralásra is. ( Érdekesség képpen: Gy-nak csak a fizetése volt. Mi, a portások, londínerek tízszer többet kerestünk nála. Ő meggyőződéses, becsületes kommunistaként egyetlen márkát sem fogadott el senkitől. Kubába is "Ági szülei - nyugati rokonokon keresztül - fizették be őket minden második évben".

A folyosón ahol az üzletek voltak, olykor 40-50 fok is volt. Mi az ablak elé mellényeket, blúzokat, stb akasztgattunk, ezzel árnyékolva, így ha nehezen is, de bírtuk a déli hőséget. Nem úgy a melletünk levő trafik, és fodrászüzlet dolgozói. szinte naponta ájultak el egymás után. A nyári munkára fölvett diákok egyik feladata volt, hogy ilyenkor fellocsolják, vizet adjanak, ...

************************************************************************************

November közepén aztán eljegyeztük egymást Péterrel, akit Istvánnak hívnak.:

Ebből az esküvő előtt elkkeseredett vita alakult ki köztem, és a leendő anyósom között: Nem akartam Kocsis Istvánné lenni.

Kompromisszunként fölvettem a lánynevem elé a Kocsis nevet, de kezdettől fogva gyűlöltem, és csak hivatalos aláírásnál használom ma is. A névjegyem sem szerepel.

A legfölső, orosz krémtortát a Royal szálló dolgozóitól kaptuk.
A középsőt Péter keresztanyja, és a Marina cukrászai alkották mogyoró, és mandula lisztből, gyönyörű átlátszó , színes cukorvirágokkal díszítve.

A legalsót talán anyám csináltatta az akkor még életben levő Hauer bácsi cukrászdájával.



Jaj, és a blúzomról is kéne pár szót ejteni: széki menyasszonyblúz, igaz, rendszerint kékkel , és fehérrel hímezték - ez piros-fehér.

Bugacon, az erdélyi származású házigazdám varrta, hímezte, azsúrozta.


Anno Domini 1977

A) 1977-ben a Népművészeti és Háziipari Sz. V. (Szövetkezeti Vállalat) ellenőrzési osztályát vezettem. Nem én akartam ezt így, hanem az igazgató. Elődöm rengeteg szeszt nyelt le, melyet nem fedezett keresete. Embereket „megfejt”, de eme tetteket rendre elfelejtette. Ezt kellett befejezze. Engem neveztek helyette. Na szóval jártuk a Bp.-i és vidéki üzleteket, nyári időszakos pavilonokat, abból a célból, hogy a szabályos működésüket macerálásunk révén biztosítsuk. Az ellenőrzések egyik legkedvesebb területének a Balaton-környéki pavilonok ellenőrzése számított. A bejáráshoz két napra volt szükség. A vállalati Volga gk. állt rendelkezésünkre sofőröstül. Sok szép emléket őrzök ezekről az utakról. A Balaton-menti olajfák illatát, a szállodák hangulatát. (31 Ft volt a napidíjunk, de a szállodai kötelező reggeli miatt levontak belőle 20%-ot. Így csak 24,80-at számoltak el. A kötelező reggeli a mi esetünkben mindig így szólt: Citromos tea alpakka kannából, és ham and eggs.) Az ellenőrzés rutin feladat volt. Szerintem az első ellenőrzött pavilon távozásunkkor felhívta a következőt, hogy indul a kontroll, így általában nagyobb hibákat nem találtunk.
B. bácsi volt a vállalati sofőr, egy karakteres, tagbaszakadt magyar. Mindenről megvolt a véleménye. Nem szerette a rock-zenét, se a „hosszú hajú hiplihuplikat”. Egyszer egy stopposnak kikiabált: Nem veszlek fel! Nagy a hajad, hosszú a szakállad. Egy elélépett idős nőre is rákiáltott idegességében, miközben a féket taposta: Vénasszony!!!
Nem szerette a kötöttségeket. Egyszer megállt egy elég szemetes helyen az országút mentén. Hátrament a csomagtartóhoz, kiszedett valamit, és behajította a többi szemét közé. Láttad, mit csináltam? – kérdezte tőlem. Láttam: eldobott két lámpát. Na, ez az – mondta. Majd év végén megírod a selejtezési jegyzőkönyvet. A búrák megsemmisítése most megtörtént. Aztán bevágta a kocsiajtót és továbbhajtott.
Egy ízben a keszthelyi pavilonhoz érve a fák között félárnyékos helyen parkolt le a Volgával, és amíg mi ellenőrzést tartottunk, ő elbóbiskolt a kánikulai melegben. Dolgunk végeztével a kocsihoz érve láttuk, hogy mélyen alszik. Én – hogy tapintatosan ébresszem fel –, lenyomtam a Volga elejét. Ez a tapintat elég őrültségnek bizonyult. Nem számoltam vele, hogy a mozgó kocsi az alvó sofőr rémálmai közé tartozik. Azonnal felébredt, s mivel látta, hogy mozog a kocsi, és fák veszik körül, első gondolata nyilván az volt, hogy letért az útról s menten fának ütközik. Hirtelen jobbra-balra rángatta a kormányt és igen meg volt rémülve. Nagyon zokon vette csínyemet. Alig várta, hogy elaludjak az anyósülésen. (Kora délután mindig elnyomott a buzgóság egy rövid időre. Egyszerűen nem tudtam nyitva tartani a szememet.) Tehát én elaludtam, ő meg úgy rálépett a fékre, hogy a szélvédőnek ütköző fejem ébresztett fel. Így adott revánsot. Nem haragudtam érte. Együtt röhögtem a többiekkel B. csínyén.
B) 1977 még arról nevezetes, hogy öcsém ekkor hagyta el az országot. Talán Keruac hatására kereste azt a helyet a világon, ahol egész évben kellemes a klíma – és találta meg Kaliforniában. Máig ott él családostul. 1977-ben persze csak Svédországban élő haverját akarta felkeresni. De nem sikerült ott „megtapadnia”, a határőrök Bécsig toloncolták vissza. Traiskirchenben kötött ki, s töltött ott egy harmad évet. Onnan küldött egy segítségkérő levelet 56-os amerikás rokonainknak, akik kihívták, és tán még a repülőjegye árát is megfizették. Rövid időt töltött New Jerseyben, hogy majd továbbutazzon Los Angelesig.
Tettének itthoni vetülete nem volt túlságosan békés. Persze hazatelefonált, amikor kiderült, hogy távozását véglegesnek tekinti. Az adminisztrációs cirkuszt az itthonmaradottaknak kellett végigcsinálni. Nem örült annak a helyhatóság, hogy egy felnőtt magyar másképp látja élete sorsának alakítását, mint a szocializmus építése. Megkereste az evezős sportklub is anyánkat, és feltűnően sok tételt terhelt öcsémre. Soha nem használt annyi tréningfelszerelést, mint amennyinek az ellenértékét bevasalták a családon. (Persze öcsénk utóbb bőven megtérítette a méltánytalanul felszámolt összeget.)
Mivel a világútlevél akkoriban még nem volt divatban, öcsénk disszidensnek számított. Az meg a politikai köznyelvben-szóhasználatban 1977-ben még egyértelműen pejoratív kicsengésű fogalom volt.
C) Abban az évben feleségem otthon volt három pici gyermekünkkel. Pontosabban eggyel, mert kettőt bölcsődébe és óvodába vittem. A bölcsődés ült a biciklivázra szerelt ülésre, az ovis pedig a hátsó csomagtartóra. Amikor végeztem leadásukkal, hazabicikliztem, s irány a munkahely.
Szállításuk roppant egyszerű volt akkor is, ha a játszótérre igyekeztünk. Volt egy „pille”-kocsink. Ez egy csakugyan néhány kilós babakocsi volt. Ülése a legkisebbik szállítását szolgálta, az általam elé szerelt lapra ült a következő, majd a nagyobbja a lábtámaszon állt. Én meg toltam őket boldogan.

Két kiskorúval az élet

Érdekes évem volt. Már nem tanítottam, mégis a munkám rengeteg örömmel tudott eltölteni. A partnereim kedveltek, szakmailag otthon voltam, volt területem, ahol kizárólag én tudtam alkotni, a munkahelyi közösség igazi kis családi együttes volt. A Nagy ebben az évben ment iskolába, a Kicsi még bölcsis, a lakóhelyünkön szintén kellemes közösség, a sok egykorú gyerekkel főleg a szombatok voltak jók. A többieknek kéthetente, nálunk már nem volt szombaton munka, tehát általában kísértem az iskolásokat, a Kicsi meg a szintén otthon lévő (neki is csak a nagyobbikja volt iskolás) szomszédasszonynál kérte el következetesen a teáját, amit aztán nem volt hajlandó meginni - és gyakorlatilag ott kezdett el beszélni, kb. gyorsírásban. Egy szombaton nem volt kihez átmennie, amit így fogalmazott meg, leginkább magának: Liané emente ooz. Tökéletesen érthető, ugyebár? Ebben a piszok nagy megelégedettségben árnyalatnyi problémákat jelentett az egyre mélyülő páros magány. Amiket gyakorlatilag nem is voltam hajlandó észrevenni, hiszen a visszajelzések szerint magunk vagyunk a tökéletesség, ami a családot illeti. Aztán ez az év is elmúlt. Az állandó utazási vágyamat hagyta maga után. Mert ebben az évben elmentünk Németországba, Ulmban élő rokonom vendégszeretetét élvezni. Velük mentünk Strassburgba és Colmarba kirándulni, meg a Duna eredetéhez - ezek lettek az emlékeim. Meg az, hogy hiába könyörögtem, álljunk már le egy csöppet, ez annyira szép! Ekkor mentünk el Ausztriában a tóvidék mellett. Majd legközelebb! - volt a válasz, elég barátságtalan hangsúllyal. Sosem lett legközelebb. Salzburgot akkor onnan egy pillantásra sem, azóta többször, idegenek közt, akik mindannyiszor lényegesen barátságosabban néztek rám, az idegenre, ahogyan lelkesedik a látottakért. Mondom, hogy érdekes év volt. Abban az évben léptem a nő elméletileg legszebb tíz évébe 29 és 30 között. Az én legszebb tíz évem jóval később kezdődött. Talán ezért is van, gyakran tévesztek kereken tíz évet. Hol erre, hol arra. Most is gondolkodnom kellett, mikor is volt ez? Végül egyetlen (kettetlen, na) támpontként szolgálnak a gyerekeim.

2011. április 10., vasárnap

Mivel már egy hete semmi új nem történik itt, valamint a statisztika is rohamos apadást mutat, mehetünk tovább: