2018. október 31., szerda

Könyvszag


A könyvről, a könyvekről, a mindenféle könyveinkről írni, hihetetlenül jó, de nagyon nehéz feladat. Lenne. Egyszerűbb megoldást választottam, kicsit bátortalanul ugyan, mert sokáig bizonytalan voltam, megosszam-e itt az alábbi sorokat. Aztán rájöttem, kedves ismerősök között és jó társaságban mégiscsak merészelem idetenni egy évekkel ezelőtt, magamnak leírt élményemet.


Még nem sírt, még csak belül érezte a fájdalommal vegyes, összetett örömöt, kínt, hiányt, emléket, amint újra és újra végigpörgette a könyv lapjait. Egész közel tartotta arcához, és mélyen beszívta-lélegezte a múltat. Olyan hihetetlenül jóleső érzés volt, biztonságot adó.

Tudta, meg fog hatódni, nincs mese, ez elkerülhetetlen, ő bizony nagyon is meghatódós, ezért igyekezett az első lassún csorduló langyos könnycseppekig teljes szívvel és lélekkel befogadni, átélni az élményt.
A könyv szagát.
Csak egy polcról leemelt, (ki tudja, oda hogy is került) kötet volt. Sietve kapta össze indulás előtt az olvasnivalókat, gyorsan be akart dobni a szatyrába valami mást, újat a két soron lévő mellé. Persze mindig újraolvasna inkább a kedvenceiből, de most erőt vett magán, belepillantott a fülszövegbe, Rembrandt, Arisztotelész, Homérosz, regény is meg nem is, jónevű író, de neki csupán a filmről ismerős, - ez jó lesz! – döntötte el, s ment tovább pakolni élelmet, ruhát, rendezni, amit kell.

Két napig el is felejtkezett a könyvről, volt minden más, babfejtés, főzés, újságok, madarak, bámulás a zöldbe.
De ha már ez szabadság, hát legyen benne szieszta is, kényelmesen elnyújtózott a teraszon, s régi szokása szerint először megszagolta a könyvet.(boltban keresgélve, az újak illata is meghatározó volt neki, képtelen lett volna "rossz szagút " venni!)
Abban a pillanatban tudta, bármilyen érdekes olvasmány is lesz, most már csak ez a pillanat marad meg felejthetetlenül…
Amit belélegzett, maga volt mindaz, ami szép, jó, boldogító volt egykoron. Ami hiányzik azóta is.
A könyvet 88-ban írta Heller, magyar fordítását 90-ben adták ki. Öt évvel később tehát, mint ahogy a bajok elkezdődtek a családban. Ráadásul még a cím is: "Képzeljétek el'"…

Talán nagybátyjától került hozzájuk, Hrabálok, Vonnegutok, Páralok, egyebek társaságában. Összesimult éveken át, anyánál, majd aztán náluk sajátokkal, öröklöttekkel, mígnem átvette azt a sajátos, félreismerhetetlen szagot. A cigarettafüstét, a gyapjú, a szőttesek, a dohányillatú arcszesz, arab szőnyegek, rezek, a bútorok, a régi otthon szagát. 

A kórházból kiadott zsákból (csak az érti, aki tudja, milyen is az) anyával kivettek pár holmit, törölközőt, pizsamát, kávésibriket talán, áttették, bebugyolálták zacskóba, szatyorba, elzárták, lezárták a felejtés elől menekítve az illatot. Majd' húsz éve már!

És most, váratlanul, ismeretlen lapokat pörgetve itt volt.
A könyvszag. Az otthona. A múltja.
Apa illata.





3 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Kedves E., írnod kellene (majd ha nyugdíjas leszel!), olyan szépen, visszafogottan, ugyanakkor érzékletesen adod át, hogy csak olvastam, gyorsan, sietősen, minél jobban magamba szíva az emlékeidet, amelyekhez olyan sokan idomulhatunk... VAN irói vénád, biztos vagyok benne!

klaribodo írta...

Egy nagyívű történet részletét érzem benne.

aliz írta...

végig éreztem ,ami a vgén lett bizonyossá....