2016. november 30., szerda

„Juj, ezt már megmondom...”

A) Egyszer elhatároztam, hogy összeszedem azokat a nótákat, amelyeket a családban szoktunk énekelni mikuláskor, karácsonykor.  2006-ban sikeres elmesöprést végeztem, több ún. békebeli nóta összejött. ide csak két mikulásnóta-szöveget applikálok.
1. Nagy süvege, nagy szakálla,
puttonyt is vesz a vállára,
Virgácsot fog a kezébe
pajkos gyerek félelmére.

De a jókat szereti,
ajándékot hoz nekik.
Találd ki, találd ki,
hogy ki ez a valaki:

Nem lehet ez más,
csak a Mikulás.

2. Bumm, bumm, bumm, bumm, bumm, bumm, bumm
Ki zörög az ablakon?
Jaj, jaj, a Mikulás,
szaladj el, pajtás.

Van zsákjában minden jó,
dió, alma, mogyoró
füge, datolya,
 jó gyerek kapja.

Nini, nézd csak a Mikit,
tudja, hogy őt megverik
félve elugrik,
ágy alá bújik.
A dolog érdekessége, hogy lányom kérte ezeket az ereklyéket, hogy továbbvigye a családban, majd letett róla. Azt jelezte, hogy ma nincs Mikulástól való félelem, nincs szén a bakancsban, nincs virgács a csizmában, nem is veszi kezébe a virgácsot, a pajkos gyerek is ajándékot kap, így nincs oka veréstől való félelemre, sem arra, hogy ágy alá bújjon.
B) Unokaöcsémék már télapósakat énekeltek – boldogan és poénkodva. Pattanj, pajtás, pattanj, Palkó. Nézd, lám nyílik már az ajtó. Kinn pelyhekben hull a hó, itt van, itt van Télapó! Attól lett remek ez a csasztuska, hogy elénekelték egyesével valamennyi magánhangzó közbeiktatásával. Mutatom „i”-vel: Pittinj, pijtis, pittinj, Pilki. Nizd, lim nyilik mir iz ijti. Kinn pilyhikbin hill i hi, itt vin, itt vin Tilipi! 
Jókat nevettek rajta.
C) A Mikulás-Télapó-Mikulás ünnepet illetően kultúrtörténeti váltást hozott Janikovszky Évának az a meséje, amelynek a címe: Jönnek a Télapók. Ebben óvodás gyerekek beszélgetnek a télapóról. „A  Télapó az nem Télapó - jelentette ki Ágika -, hanem Mikulás és büspög. A nagymama ismeri.
- Mi az, hogy büspög? - kérdezte Balázska.
Ágika a vállát vonogatta.
- Hát az a templomban szobor. De nagymamám mondta, hogy a jó gyerekeknek csomagot visz.
- Ha szoborból van, akkor nem tud járni - mondta Misu.
- Juj, ezt már megmondom - visította Ágika -, azt mondja, hogy a Mikulás nem tud járni! Tudd meg, hogy jár, és büspög!...”
D) Ma vegyes a kép. Vannak, akiknek a Mikulás, vannak akiknek a Télapó hozza, amit hoz. A világon mindenesetre a Coca-Cola rénszarvas repítette Télapó dizájn terjedt el legszélesebb körben, marha vastag övvel és Coca-Cola piros subában.
E) Nekünk a Mikulás hozta az ajándékot. Rendes ablak volt, két keretes üvegablak, közte elég hely a csizmácskáknak, hócipőknek, ajándékoknak. A zárt ablakok közé rakodás talányát úgy oldottam meg még pubertáskorom előtt valamikor, hogy megfigyeltem, ki rakodik az ablaktáblák közé. Apám volt az. Lehetett vagy féltizenkettő, amikor jött a Mikulás. Békésen aludtam el a felnőtté válás egyik fázisának birtokosaként.
 
(Jelentem, hogy ezen a közösségi oldalon a 100. bejegyzést írom.)
  

4 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Ezennel átnyújtom a századiknak szóló gratulációt!

mick írta...

:)

klaribodo írta...

A "büsbög" mint névadó szent egyre közeledik. Szép napokat hozzon a blogírónak!

mick írta...

Bár én nem vagyok büspög, csak a druszája, ám a jó szó mindig jól esik.Köszönöm, Klári.