2016. június 23., csütörtök

jutalomkönyvek tündöklése és bukása

Haj, azok a jutalomkönyvek! minden év végén dukáltak. mert kínosan ügyeltem a "kitűnőség"emre. Haj. Jaj. Általában ezt írták bele az első oldalra G. J.. .----oszt tanulónak: kitűnő magatartása és példás magaviselete jutalmául... ( egyébként .a magatartásom nem volt mindig példás , de év végére mindig megadták.) Egyszer nem voltam kitűnő, mert rajzból csak jó, de abban az évben is kaptam, azt hiszem testnevelési sikerek, meg kultúrmunkáért. ja igen szavalóversenyek megnyeréséért is külön könyv dukált , év közben is. Meg irodalmi pályázat díjaként egy csomó könyv... kevés kedvemre valót kaptam, de külön becsben és helyen kezeltem a jutalomkönyveim, mint a dedikáltakat, végül is dedikálás volt bennük a dicsszöveg...

Tanárként azaz osztályfőnökként én igyekeztem jó könyveket vásárolni a tanítványaimnak (egyszer kaptam tőlük én is is. A Forsyte Sagat, amivel nagy örömöt okoztak)

A jutalomkönyveim külön polcokon sorakoztak, tornyosultak egy fekete szekrény fakjaiban. Hogy elköltöztünk és a hatalmas, többemeletes ruhaszekrényt ott kellett hagynunk... a jutalomkönyveim egykori helyein ma pulóverek, ágyneműk, fehérneműk sorakoznak. hm. Egész polcrendszert csináltattam a könyveimnek, szinte minden falat az borítja. de már csurognak le róla a könyvek, nincs is hova rakjam, noha duplasorokban állnak a polcokon... Fogalmam sincs hova lettek a jutalom könyveim. arra még emlékszem, hogy külön dobozban elhoztam őket. A szép reményeket, meg a János vitézt, meg Tolsztoj meséit, Ehrenburg Olvadását... de a címekre sem igen emlékszem már (Bár pl most beugrott Nyilin Kegyetlensége ,, soha ki se nyitottam). nem tudom, hol lehetnek...talán valami hátsó sorban, zugban, pironkodnak, porosodnak?

Mindegy. az öröm illan, és mulandó.

Ha minden igaz szeptemberben átveszem az aranydiplomám. Minek tekintsem? Nem külön érdem.

De hálás leszek majd érte. Hogy megértem, Ha megérem.

4 megjegyzés:

mick írta...

Ahogy a nagy öregek mondták: Nem érdem, de teljesítmény.

aliz írta...

mostmár mi vagyunk az "öregek"

mick írta...

Az előttünk születettekre gondoltam.

aliz írta...

értem én, (de) panta rhei,,,