2010. december 19., vasárnap

Fölszikrázik az ünnep

Nem emlékszem vissza szép karácsonyokra. Hétéves koromig édesapám nem volt itthon, azután nem sokkal, anyu nem élt már. Az ünnepet, ha szelíden is, így mindig inkább a hiány, az emlékezés hatotta át. Ajándékok, természetesen, voltak, apróságokra egészen élesen emlékszem gyerekkoromból, például egy lendkerekes kis trolibuszra, ahogy szalad körbe a szőnyegen, és le lehet hajtani, majd újra fölengedni az áramszedőjét. A régi díszek is megvannak a belső képeken, egy-két darab még a dobozban is. Az angyalt, azt nagyon sajnálom. Babaarcú, igazi hajas, kis angyal volt, csillámporos szárnyakkal, kibírt háborút, mindent, és végül nálam veszett el, mert egyik vízkeresztkor még nem akartam betenni a dobozba, hadd maradjon nálam! Aztán jött a nyár, azt még tudom, hogy bekerült a kisasztal fiókjába...

A karácsony - most már évtizedek óta - olyan nekem, mint a csillagszóró: egy-egy pillanatra fölszikrázik; aztán ellobban, és csak a csöndes gyertyaláng marad. Ilyen fölszikrázó pillanatok mindig a gyerekek, a tanítványaim. A közös készülődés öröme, a pásztorjáték próbái, az előadás izgalma (most meg már a szurkolás a kezem alól kikerülteknek, hogy sikerüljön nekik), szenteste délutánján a találkozás a régiekkel, mert ilyenkor mindenki előkerül, és az elmaradhatatlan "Föl, nagy örömre...!"

A karácsonyi, utolsó óra a mindenkori csoportjaimmal, ezek hol nagyon kedvesek, őrizhetők, hol kevésbé azok, de mindig annak az évnek a szentestét is majd bevilágító szikrái, mert készülni lehet rájuk. Készíteni az egyforma ajándékcsomagokat, vagy megírni éjjel a mézeskalácsot (aztán leharapják rögtön a nagy gonddal díszített madárka fejét, na, azóta nem sütök :) együtt lenni, ünnepelni, énekelni, kicsinek-nagynak sután kimutatott szeretetét érezni. ("Tessék nézni, ezt neked hoztam!")

Telis-tele a nagy fritőzös doboz betlehemekkel, különféle díszekkel, a létező valamennyi kézműves technika remekeivel. Papírból, drótból, filcből, nemezeléssel, gyöngyfűzéssel, hímezve, üvegfestéssel, égetett agyagból, viaszból, termésekből vagy csak egyszerűen megírva egy lap - kedvem szerint válogathatok közülük minden évben, és ezek csak szaporodnak :)

Aztán van egy titkos játékom is karácsony napjára-estére: várom a meglepetést. Azt, ami nem lapul már ott napok óta a dívány sarkában, vagy egy nem is gondolt telefon, sms, e-mail. Valamelyik mindig megérkezik.

Az emberek azon szoktak sopánkodni, hogy jaj, szegény, egyedül fogod meggyújtani a gyertyát. Pedig az nem olyan rossz, megszoktam már régen. Az szinte már csak lezárja az ünnepet. Onnantól a csöndes gyertyaláng...


1 megjegyzés:

mick írta...

Csak az érdekesség kedvéért: a Fel nagy örömre, kezdetű nóta szövegét Gárdonyi Géza írta.