2018. február 28., szerda

Én és a történelem...

   
   Legkorábbi "történelmi" emlékem 1953-ból maradt fenn: a tanácsháza előtt mentünk el, amikor Vali néni, a helyi kommunisták egyik nagyhangú szószólója, különben szimpatikus középkorú asszony (kicsit féltem erős hangjától  -  képtelen volt lejjebb srófolni) zokogva, mellét verve jött szembe: "Jaj, meghalt Sztálin apánk! Mi lesz velünk?..."Megijedtem (5 éves voltam): ki lehet a nagyon fontos halott? Ha már "apánk", az is lehet, hogy a rokonság egyik tagja?... A családban azonban most is védőfalként vett körül bennünket szüleim csendje, semmit sem láttattak a gyerekek előtt a helyzet bizonytalan tragikumából.
   Ezekből a fojtogató ötvenes évekből vidéken egy-két fenyegető szó maradt fenn emlékeimben, melyet a felnőttek beszélgetéseiből kaptunk el néha: beadás, finánc, végrehajtó, pufajkások, gumibottal verés (főleg az érzékeny talpat, hogy ne látsszon a nyoma), ávósok... 
   1956. oktobere... Betöltöttem 9. évemet. Elmeséltem már ezen a blogon. Mosom a lábam a bádog lavórban és úgy reszketek a félelemtől, hogy a földre locsog belőle a víz... Az utcán tüntetők vonulnak, kórusban kiabálva: "Vesszen Gerő! Gyilkosok az ávósok!" Befut egy rémült szomszéd: kidobták a párttitkárt az ablakon... Gondolom, nagyobb baja nem eshetett, hiszen emeletes ház alig volt a faluban. Szüleimben még él háború közeli emléke, amikor minden felborul, veszélyessé, lehetetlenné válik: anya sírva ébreszt bennünket hajnalban: "Kitört a forradalom! Nem mehetünk többé Dunántúlra!..." Az iskolában szénszünet. Rákosi képe eltűnik a tanterem faláról, helyette feszület és reggel órakezdés előtt imádkozunk. Rövid időre az 1-es lesz a legjobb jegy...
   1963. Tévénk nem volt sokáig. Kennedy halálát már gimnazistaként hallottam, de csak futólag: gondoltam, talán nem is esemény, hiszen amerikai "ellenségről" van szó... Ma már furcsának tűnik akkori politikai "öntudatlanságom", de tény, hogy egyetemista koromig a politika teljesen kizáródott a gondolataimat foglalkoztató szférából. Annak ellenére, hogy mint szinte mindenki, voltam hittanos, első áldozó, úttörő, majd KISZ-tag. Kommunista nem...  
   1968. Második évfolyamos vagyok a szegedi egyetemen, orosz-francia szakon. Tolmácskodnom kell egy francia vendégnek, aki az ottani májusi eseményekről beszél és szeretné tudni, hogy elérte-e a magyar diákságot a forrongó hullám... Csalódnia kell. Nagyon fegyelmezettek vagyunk, mindenki szeretné elvégezni az egyetemet, nem kockáztat. Az esetleges izgató elemeket könnyű "kiemelni" és visszatér a rend.
       Öcsém akkor tölti a katonaidejét. Éppen gyakorlaton vannak a Dunántúlon. Attól félünk, hogy elviszik Csehszlovákiába, az öt KGST alakulattal, hogy megmentsék az imperialistáktól a testvéri kommunizmust. Nem viszik el.
    1973-74-től az ellenség táborába lépek... Messze nem politikai indítékok vezérelnek pedig, csupán érzelmiek, hiszen még össze is veszek néha újdonsült férjemmel, aki a hazai hírszolgáltatás egyoldalú szemléletét kritizálja (az esküvőnket követő évet Szentesen töltjük).
   1976-tól a berlini fal "túloldalán" élek 6 évig. A nyugati oldalon a fal tele van graffittivel, még emelvényeket is ácsoltak közvetlenül mellé, hogy átnézhessünk keletre: az ottani tájkép sokkal félelmetesebb! Tankcsapdák, szögesdrótok foglalják el a senki földjét, jó nagy területen meg se lehet közelíteni a falat, csak katonai járőrök dzsipjei közlekednek, nomeg vadnyulak szaladgálnak a fűben...
    1981.május. Számomra már ez lesz a sorsdöntő dátum: Mitterrand megválasztásával a baloldal kerül hatalomra Franciaországban. Pezsgőt bontunk még Berlinben. 
   Az 1986-os csernobili katasztrófa már Isztambulban ér bennünket. Különösebb hullámokat nem vet a fatalista törökök hangulatában, pedig a robbanást követő napokban a Fekete-tenger török oldalán jó adag sugárzással gazdagított eső hullott a tea- és kávécserjékre... Csak annyit mondtak: óvakodjunk a tea- és kávéivástól, ami a törökök számára egyszerűen elképzelhetetlen... S az ott élő külföldiek részéről ugyanúgy. Semmi sem változott tehát.
    1989. Amennyire lehetett, követtük az eseményeket, melyek a pápaválasztás óta készülőben voltak... Kádár gyengülése és halála, a kerekasztal-tárgyalások, Gorbacsov, a keletnémetek tömeges nyugatra özönlése a magyar határ megnyitásával... Egyszerre annyira felgyorsultak az események, hogy megállíthatatlanná váltak... S ami évtizedekig elképzelhetetlennek tűnt, valósággá vált. Magyar múltam keretei, támpontjai omlottak össsze. Bevallom, azóta sem ismerem ki magam teljesen otthon...

12 megjegyzés:

klaribodo írta...

Jó neked, hogy egy kicsit messzebbről nézhetted, mi folyik itt. (Mindig utáltam a zsigeri politizálást, bármelyik égtájról eredjen is.)

Rozsa T. (alias flora) írta...

A kellő távolság valóban megvan, a többféle szemszög is, csak a mindennapi élet megosztása lehetetlen...
Sok információ hiányzik, főleg kulturális téren. Ezt fájlalom leginkább, Klári.

aliz írta...

ha it lennél, akkor se lenne könnyebb talán...a kiismerés...mert olyan gyorsak a váltások és a kuszáltság -egyébként Nyugaton hasonló élmények (és viták is) értek, de onnan hazajöve, vagy bárhonnan, mindig sokkal élesebben rajzolódtak ki az itteni dolgok

aliz írta...

jav: itt

klaribodo írta...

Rózsa, nekem is hiányzik, leginkább a Zeneakadémia. Itt egy békés rezervátumban élünk, még a klíma is más, mint Pesten vagy az Alföldön. Aliz,igazat adok neked!

Rozsa T. (alias flora) írta...

Aliz, mégis más, ha a mindenapokat megosztja az ember... A változásokat is észlelheti azonnal, ha követi a (lehető legmegbízhatóbb, legobjektívebb) hírforrásokat! Élőben persze pénz is kell hozzá, meg fizikai erő...

Rozsa T. (alias flora) írta...

Klári, lassan a korunk is "rezervátumba" utal bennünket... Ezt is nehéz elfogadni.

aliz írta...

...csak mi ne küldjük oda (rezervátumba) idő előtt magunkat! A net is segit ebben. A napokban élő koncert közvetitést láttam-hallgattam a Zeneakadémiról épp (persze nagyobb élmény volt igaziból a Kobajasit látni , bár alig láttam az oldalerkélyről:)nem is olyan rég.És egyébként a rezervátumoknak is megvan a maguk előnye, ha "békés", különösen!

Rozsa T. (alias flora) írta...

Azt nem bírom bennük, Aliz, hogy csak kevés faj él ott védetten, bekerítve, nincs keveredés, "kézből" esznek szinte, ez már csak a valódi élet látszata (gondolok itt főleg az üregek otthonának nevezett rezervátumokra...)

Rozsa T. (alias flora) írta...

"öregek", temészetesen! (a gép önkényeskedik...)

aliz írta...

jajj, ne (s még ez a freudi? elirás is?! :(

Rozsa T. (alias flora) írta...

Sajnos, ez "csak" a valóság, melyet közelről volt alkalmam szemlélni...

"La vieillesse est un naufrage" - dixit De Gaulle (vagyis: " Az öregség hajótörés" , vagyis inkább talán "összeomlás"-nak fordítanám...)