2016. október 30., vasárnap

Egy kisgyerek gyásza




Hét éves, de még óvodás. Részképesség hiányokat állapítottak meg nála. Az anyának súlyos epilepsziás rohamai voltak már a terhességet megelőzően, gyógyszereket szedett. Senki sem figyelmeztette, hogy milyen kockázattal jár a gyerekvállalás. Például azzal, hogy nem lesz ép a gyermeke, vagy őt egy erős roham elviheti. Ami meg is történt egy éve.
A gyerek születése óta másik, nagy családban nevelődik. Beteg anyja kéthetenként látogatta, részt vett minden családi eseményen, láthatáskor játszottak, meséltek, rajzolni próbáltak, bár a kisfiú finom motoros mozgása, például a ceruza megfogásakor keletkező agyi impulzus hiányzik. Anyja nem erőltette. A gyereknek jót tett a "korai fejlesztés", az úszás, a villamosozás. A nagy családban mindig volt vele valaki.
Anyja halálát tavaly még nem fogta fel. Látszólag nyugodtan vette tudomásul, hogy Anyát a Jézuska elhívta magához az ő országába, nagyon-nagyon messzire. - És hazajön onnan? Nehéz kérdéseire kitérő válaszokat kapott. - Nem valószínű - mondta neki valamelyik unokatesója, és a gyerek nem kérdezősködött tovább.
Az októberi születésnapokat összevonva ünnepli a család. Szépen terítenek az ebédhez, a gyerek magasított széket kap, mellette szokott ülni az anyja. Az idén egyik  unokabátya fiatal barátnőjét ültették volna a kisfiú mellé, de a lány nem tudott eljönni, a terítéke üresen állt a gyerek mellett. Amikor a levesét megkapta, ránézett a sajátja melletti üres tányérra. Keserves ordítással szakadt ki belőle a sírás, lecsúszott a székről, és kanállal a kezében átrohant a szomszéd szobába. Sírva, kiabálva vetette magát hasra a díványon, belekapaszkodott a párnába, zokogott vég nélkül, lassan sírta magát álomba.

6 megjegyzés:

aliz írta...

de megrázó! (a hiány képe...)

Rozsa T. (alias flora) írta...

Igen, sokszor tehetetlenül állunk a gyerekek fájdalma előtt...

klaribodo írta...

Akkor értette meg, amikor az üres tányérra nézett, hogy nincs anyja.

aliz írta...

erre utaltam a "hiány képével"...nagyon érzékletesen mutattad meg a folyamatot..a lappangást s a hirtelen rádöbbenést

klaribodo írta...

Aliz, jól esik, hogy ilyen érzékenyen olvasol.

klaribodo írta...

Jav: jólesik