2016. szeptember 26., hétfő

Történetek a barátságról

A barátságról...
Azt hiszem, inkább fiatalkori téma.
Egyszer anyósom azt mondta, hogy idősebb korban nehezebben kötődnek barátságok. Akkor azt hittem, túloz, hogy meglehetősen zárkozott természete mondatja vele.
Most, amikor már lassan elérem az ő akkori életkorát, rájöttem, hogy igaza volt. 50-60 év után legfeljebb többé-kevésbé szoros, kellemes kapcsolatok szövődnek, de barátságok nemigen...
Hát akkor mi is az a barátság?


Isztambuli szilveszter








Visszagondolok gyerek- és kamaszkoromra. Volt egy osztálytársam, akivel sokszor összekaptunk az általánosban, középiskolás éveinkben pedig bensőséges barátnők lettünk. Ha délután összejöttünk, alig bírtunk elválni: ő engem, én őt kísértem a sarokig, többször is, oda-vissza. Sokat nevettünk, sok bizalmas gondolatot is megosztottunk. Aztan elváltak útjaink, én Szegedre kerültem, majd tovább sodort az élet. 

A moszkvai év alatt B. M. csoporttársammal laktunk egy szobában, két orosz lány társaságában. Közös füzetbe vezettünk naplót kalandos moszkvai évünkről, még randevúinkra is együtt jártunk: biztonságosabb volt! Nemegyszer előfordult, hogy kis flörtjeink tárgya a barátnőhöz fordult segítségért, ha el kellett símítani valamilyen félreértést!

Itt, északon
Aztán is jöttek barátságok, s amikor férjhezmentem, már házaspárok között szövődtek többnyire. Amíg különböző országokban éltünk, a francia kolónia tagjai meglehetősen összetartottak. Isztambulban leginkább két kb. korunkbeli házaspárral jártunk össze hétvégeken, vendéglőbe, kirándulni, ide-oda. Gyerekeink korban egymást követték, mint az orgonasípok. Sokszor táboroztak le egyikünknél-másikunknal hét végén. A karácsonyt, szilvesztert együtt ünnepeltük 6 éven át, mert a törököknél nem volt karácsonyi szünet.
Itt is sok embert ismerek, összejárunk, s ha bármi bajom van, azonnal többen is a segítségemre sietnek. 
Talán én letten zárkozottabb, ki tudja...

14 megjegyzés:

mick írta...

Milyen vidám volt az isztambuli buli!
Biztosan korfüggő a barátkozás, de a kohézió az emberek között északon kisebb, mint délre haladva. Érzelmesebbek is tán és nyitottabbak a déliek. Hogy hivatalosabban fogalmazzak, a személyes terük aurájuk kisebb, mint az északiaké, teszem azt skandinávoké.

klaribodo írta...

Olyan sokféle barátság létezik! Van felszínes, barátságos kapcsolattartás talán önmagáért a kapcsolatért, hogy aki részt vesz benne,jól érezhesse magát. A munkahelyi, érdekkel fűszerezett barátságokról is lehetne szólni. Vagy a rendszer hibája volt?

Rozsa T. (alias flora) írta...

Mick, szerény tapasztalatom szerint a déliek csak látszólag nyitottabbak, a küszöbüket azonban ritkán hagyják átlépni! Itt, északon kevésbé látványos, de mélyebb kapcsolatok szövődnek.
Azonban, mint mindenütt, vigyázni kell az általánosításokkal...

Rozsa T. (alias flora) írta...

Klári, számomra az "érdekbarátság" ellentmond lényegében a barátság fogalmának!
Ez utóbbi csak önzetlen lehet. Lehet, hogy naív vagyok...
Emiatt tettem különbséget a barátság és a kapcsolat között...

aliz írta...

bocs, h közbekotyogok, számomra ha "felszines"...az eleve nem lehet "barátság"... (lehet, h ezért a felfogásért volt kevés barrátom mindig is, de azok, akkor, amikor ill.ameddig ..."nagyon" is)

Rozsa T. (alias flora) írta...

Aliz, igen, attól még lehet nagyon kellemes kapcsolat, kell az is, szerintem, mert a barátság nagyobb érzelmi "befektetést" igényel, míg egy felszínesebb kapcsolat lehet egyszerűen üdítő...

Jól tetted, hogy "közbekotyogtál".

klaribodo írta...

Gondolom, hogy eltérő tapasztalataink szinezik a szó jelentését.

klaribodo írta...

Szegény Yorick írja:

Sakkoztam veletek
röhögtem veletek
ha ültem veletek
nem voltam veletek
Báthory utca 8
nyaktilóm fabrikáltam
csak elértem gyalog
Atlanti partokat

(Kormos István. Egy ember, egy költő, Réz Pál,barátok.)

aliz írta...

Pedig Kormos jó barát lehetett. Ez még a Vackorjától is kiderül:) ("Domokos Matyi hozta le hozzánk a könyvtárba, mikoriban D. öccse volt a könyvtárigazgatónk:) (De jól is működött akkor a könyvtár!)

Rozsa T. (alias flora) írta...

Igen, jó barátok maradtak akkor is, amikor Réz P. elvette Kormos elvált feleségét, aki életreszóló nagy szerelme lett...

klaribodo írta...

Kormos jó barát volt vezetőként is. De mindig minden sokkal bonyolultabb, mint gondoljuk.

aliz írta...

azt nekem nem is kell mondani - ami a bonyolultságokat illeti...ahhoz én is nagyon értettem mindig :( De most pletykáljak: az a Klári akiért végig odavolt Réz, ő első felesége volt a Kormosnak? Volt/van közös gyerekük? Nem muszáj válaszolni:) ezek irodalmiatlan kérdések...:)

aliz írta...

de én általában gondoltam, Rózsa, h Kormos jó "barát" lehetett..s nem is Réz Pálra vonatkoztatva, hanem aki mindenkit, az irodalomból is, Vackor felsorol óvodástársként, becézve :) kikeresem, itt van mellettem a Vackor könvv , olvastam belőle az unokámnak "Vackor az óvodába érkezik"
, mert hogy ő is :)
Hej, óvoda,
óvoda,
de sok gyerek
jár oda:
Katona Anna - egy,
Varga Bence - kettő,
Pór Jutka - három,
Fazekas Marci - négy,
Fazekas Eszter - öt,
Domokos Matyi - hat,
Vas Pista - hét,
Pengő Gyöngyi - nyolc,
Fodor Dávid - kilenc,
Kováts Vicu - tíz...

Rozsa T. (alias flora) írta...

Aliz: igen, egy lányuk volt Kormossal, Réz őt is felnevelte a 2 másik gyerekükkel együtt. Nem tudta kiheverni Pallos Klári halálát.
A könyvben sok érdekes fényképes dokumentum is van.