2016. május 18., szerda

A hiányzó virágokról




A szegedi ház kapubejárója mentén mindig özönével nyílt ez a tarka, napkedvelő virág.

 Aki ültette, már nincs velünk. Ötvenegy évig gondozta az udvarunkat, a téglával kirakott járdákon túl sokféle virágot ültetett. Hagymásai kora tavasszal az életről szóltak, nyáron a falra piros rózsát futtatott, sok egynyárival kísérletezett,  kedvelte a ritkaságokat.
Esténként a dohányvirág, a petúnia, a bokros estike, a szagos bükköny illatát az emeleti teraszunkon is érezni lehetett.

Most, hogy Juci néni máshol van, a virágai megfogyatkoztak. Apró fejű évelő krizantémok maradtak utána a régi lakása ablakával szemben. Gondozza a húgom, amennyire ideje engedi. Halottak napján  nagy csokorra fogva viszi ki a temetőbe a halvány lila virágokat Juci néniék sírjára.

10 megjegyzés:

aliz írta...

porcsinok?
a többi szépszomorú

Rozsa T. (alias flora) írta...

Klári, az első képen látható kis ezerszínűek nálunk is maguktól nőttek a tégla között az udvaron: a szél szétszórta a magjukat! Nálunk "Kossuth-csillag" volt a neve.
Az esti petúnia illat is nagyon ismerős!

klaribodo írta...

Aliz, a porcsinvirág tényleg az egyik neve. A mi nénink kukacvirágnak nevezte. Nem valami költői.A hiány mindig szomorkás.

klaribodo írta...

Rózsa, azt az apró magot összeszedni se lehet. Próbáltam vinni fél marokkal a csabai kertbe, de nem eredt meg. A néni a kazalnyi virágszárakat ősszel kiverdeste a falhoz, odasöpörte az út közepéről a maradékot, leszórta vékonyan homokkal a fugákat, így sikerült tavaszig megőriznie.
A Kossuth-csillag mellett portuláka néven is emlegetik.
(Van egy könyvem a virágnevekről, azért vagyok ekkora tudós.)

mick írta...

A porcsinrózsa maga a csoda sokszínűségével.

klaribodo írta...

Mick, itt az újabb név! :))) És tényleg csodás.

aliz írta...

ez az általam szikáran porcsinnak nevezett, nálunk, a kapu tövében az aszfaltból nőtt ki! :)mindig vigyáztam a kapunyitáskor rájuk...de ami magától, vadon nő, az mindig szivó s is, szerencsére :) ez a természet igazságszolgáltatása lehet.

klaribodo írta...

Aliz, olyan jó, hogy a porban nőtt csinos virág közös emlékünk lehet!











Ági írta...

Mifelénk portulácskának hívták, gyerekkoromban mindig volt nálunk is a virágoskertben.

klaribodo írta...

Ági, ebből is látszik, micsoda hiány, ha nincs belőle egy szál sem az udvaron.