2016. május 14., szombat

Családi (női) atavizmus... a virágok

   
   Családom nőtagjai szerették a virágokat... 
   Előttem van nagyanyáim kis virágos kertje. A hely szűkre szabott volt, mert nagy részét a veteményesnek kellett fenntartani. Különösen apai nagyanyám (aki velünk élt) töltötte meg a zsebkendőnyi elkerített udvarrészt gondosan ápolt virágaival. Voltak benne rózsafák (mint nálam!), csodásan illatozó orgona, kisebb évelők. Mindig virágzott valami. 
   Rózsafáit különös gonddal metszette, oltotta, nemesítette. Csodájára jártak a környéken, nagyon büszke volt rájuk. Csak halványan villan be egy-egy emlék, mert 9 éves lehettem, amikor elköltöztünk nagyobb házba, másik kerületbe. Mélyen és tisztán megmaradt azonban, milyen szomorúan vett búcsút rózsafáitól: nem hozhatta el őket az új házba... A csikorgó 56-57-es télben költöztünk. Bár az új házban is lett kertje, nagyobb is, mint az eredeti, nagyanyám évekig viselte magában a gyászt első kis kertje után... Soha nem lettek rózsafái többé.
   




Anya szintén beültette a ház elejét az utcán, az első udvar felét a gyepen túl, virágokkal. Apa viszont csak a szőlőért élt-halt... A szőlő lassanként kiszorította a "haszontalan" virágokat, csak egy sor maradt belőlük. Apa egész nyáron, ősz elején büszkén hordta az aztalra a kövér mézédes fürtöket. 






A kerek kőasztal körüli lugasban lehetett hűsölni, újságot olvasni ebéd után, miközben 


méhek kerülgették fejünk felett 


az édes fürtöket a lusta nyári melegben... 

   






Aki virágoskertet akar, annak az év nagy részében jelen kell lennie, mert mindig van rajtuk gondozni való, ha más nem, az elnyílott virágok lemetszése, a gaz kiirtása, locsolás. Télen pihen a kert is, a kertész is... Tavasszal pedig együtt éljük át a nagy megújulást.

4 megjegyzés:

klaribodo írta...

Azóta, hogy kertünk van, minden hónapban nyílik valami, még télen is. A szegedi ház virágait a lakó ültette, '45-től '95-ig éltünk együtt, mintha egy családba tartoznánk. Tőle tanultam a virágoskertet és még annyi minden más gyakorlati dolgot.

Rozsa T. (alias flora) írta...

Valóban egy virágoskertbe úgy kell elképzelni a virágok telepitését, hogy minden szezonra jusson néznivaló!
Nálam sok lehetőség nincsen a kelet-nyugati fekvés miatt: kevés a napos hely - de a napsütés is!

Kriszta írta...

Jól esett olvasni, köszönöm, visszaidézte a nyári kerti délutánok hangulatát.

Rozsa T. (alias flora) írta...

Én köszönöm, Kriszta, hogy megosztottad velem!