2015. június 3., szerda

Zsebkendőnyi történelem

Saját emlékeim csak villanásszerűek vannak az ötvenes évekből, hiszen a kicsi korom esett arra az időre. De őrzök egy emléket, ami megmutatja azoknak az éveknek a sokak által kevésbé ismert arcát is.

Az első születésnapom '57 augusztusára esett, édesapám akkor már a váci börtönben ült. Évente talán egyszer, nemcsak kaphattak, hanem ők is küldhettek csomagot haza, ajándékokat, amit a rabkeresetből vásároltak, vagy maguk ügyeskedtek össze az ottani lehetőségek szerint. Mindig kaptam valamit, hol könyvborítót, hol faragást, de ma már csak ez a zsebkendő van meg. Egy szürke-kék kockás, régimódi, nagy férfizsebkendő...
Az értéke és érdekessége a belehímzett születésnapi köszöntő, mivel írniuk nem volt szabad a csomaghoz. Így jutott el hozzám édesapám jókívánsága.


Segítek elolvasni: Krisztinám! Első születésnapodon Isten éltessen!

A megszólítás barna cérnával a sötét kockák között, aztán a többi fehérrel, hogy csak az találja meg, akinek szól. Persze, akkor ez még nem én voltam :)

Ahogy próbálgattam most szkennelni (valójában ettől, az akkor beláthatatlan távlattól borzongtam meg), két részletet is sikerült képpé formálnii:




















Nincs mit hozzátenni.


4 megjegyzés:

mick írta...

Igazi drága kincs az a zsebkendő.

klaribodo írta...

A belehímzett szeretet nem zsebkendőnyi!

Kriszta írta...

Én is így gondolom, ahogy ti.

Rozsa T. (alias flora) írta...

Nagyon megindító történet...