2010. december 12., vasárnap

A karácsony hangjai

Kigyűjtöttem korábbi posztjaim alapján azokat a karácsonyi dalokat, melyeket csak nálunk hallottam énekelni. Az énekléssel űztük, töltöttük, múlattuk időnket, és egymás társaságának ilyen formán örültünk. Ki tud intrikus lenni egy dal közben, vagy ki tehet pikírt megjegyzéseket? Senki. Csak egy valóság van. Egymásra figyelve egy ütemben egyféle szöveg mondásával azonosulva – így közösséget alkotva – tiszteltük meg egymást. Hogy mennyire kikopott ez a gyakorlat, ezt pl. Bábel Balázs érsek teszi szóvá a vele készített interjúkötetben. Ők szintén énekeltek annak idején, amikor még kissrác volt.

Külön érdekessége a dolognak, hogy a 4. számú él Komárom környékén, és több variációja létezik. A 7. sz. pedig olyan unikum, amiről egyetlen keresőprogram sem tud.
Persze ezek a dalocskák nem akarnak új szempontokat adni a teológiai tudásunkhoz, inkább csak egyfajta polgári hangulatot tükröznek, olyasvalamit, amelyről remélték a szülők, hogy ezek a szövegek valamiképpen hűen tükrözik gyermeki ártatlan gondolkodást, képzeletet.

1. Csitt csendesen itt az angyal /szól a csengő csing-ling-ling, / lám mit hozott, mennyi szépet, /zöld fenyőn hány gyertya ég!/A fa csúcsán, fényes angyal/tán mennyből jött egyenest/mennyi játék, milyen öröm,/ó áldott karácsony est!

A nóta dallama:
s,dt,rdmdl,/s,dt,drmr/s,dt,rdmdl, /s,dmrl, t, d /rr m r rr m r /rdt,drmr /s,dt,rdmdl,/s,dmrl, t, d/


2. Ragyog a szép karácsonyfa/az égből egy angyal hozta,/tele rakta minden jóval, /alma, dió, mogyoróval.
Gábor csak azt vizsgálgatja,/hogy nincsen egy virgács rajta?/A jó angyal elfeledte,/sebaj hozott mást helyette.
dallama:
/ddssfmr d /rmfisttl s/ll t l s s f m /sslsfmr d /


3. Jézuska, Jézuska, mi jók leszünk/karácsonyfát hozz nekünk, hozz nekünk,/karácsonyfát, nagyon szépet/mindnyájunknak békességet/szállj, szállj, szállj,/mennyből leszállj.
dallama: s msd rmr s,sm /s msd rmr s,md /rrt,s,ssmdrrt,s,ssmd /s m d/r s,m d/


4. Betlehem kis falucskában /Karácsonykor, éjféltájban /Fiú Isten ember lett, /Mint kis gyermek, született.
Őt nevezték Jézuskának, /Édesanyját Máriának, /Ki pólyába takarta, /Befektette jászolyba. Pásztorok a falu mellett/Báránykákat legeltettek, /Hallották az éneket,/Kis Jézushoz siettek. Feltalálták a Jézuskát, /Köszöntötték Szűz Máriát,/Ajándékot adtak át, /Aranyat, tömjént, mirhát.
Az angyalok fenn az égben /Mennyei nagy fényességben /Zengették az éneket: /Dicsőség az Istennek!
(Ezt Volly István gyűjtötte Vitnyéden 1924-ben, de az Észak-Dunántúlon elterjedt lehetett, mert Grószi, apai nagyanyánk, aki komáromi illetőségű tanította be az 50-es évek elején.) dallama:
rrrrmdds,/rrrrmdds, /rrrdrrr/rdrrmdd/

Előadásmódja amolyan kántáló-lamentáló szövegmondás.


5. Pásztorok keljünk fel/Sietve menjünk el/Betlehem városkába/Rongyos istállócskába/ Siessünk, ne késsünk/Hogy még ezen éjjel oda érhessünk.
Jézus a Szent Kisded/Mi szükséget szenved/nincsen neki párnája/
sem ékes palotája/csak széna az ágya/barmok szája melegítő kályhája
.
(Megjegyzem, hogy ez közismert dal, nem csak mi énekeltük.)

Dallama:
s md r t, d/s md r t, d/mfsls f m/mfsls f m/d l s d l s/slsfmrmfm r d


6. Betlehembe menjetek/Nagy örömet vigyetek/kívánjatok mindenkinek/
szép karácsony ünnepet /kívánjatok mindenkinek/szép karácsony ünnepet!
Dallama:
Dssssms/dssssms/llffssmmffmrmfs/llffssmmsmdfm r d/


7. Angyal sereg földre száll /szép aranyos szárnnyal./Merre járnak, mosolyog/minden a világban./Zöld fenyőt visz mindegyik /a csillagos égben,/gondos kézzel ültetik/aranyos cserépbe.
Arany diót, mogyorót /raknak sorba rája./Hajladozik a fenyő /minden kicsi ága./
Angyalsereg várja már/a Jézuskát régen/Jön a Jézus, aranykönyv/nyitva a kezében.
Dallama:
ssmdlls/msfmrd/ssmdlls/msfmrd/lld’lssm/rfmrss/lld’lssm/rfmrd d/


Tartozom még a családban énekelt karácsonyi dalok egyikével. Kerestem, de korábban nem találtam. Csak arra emlékeztem, hogy a grószi énekelte, aki komáromi kisleány volt. Most megvan a dal. Csakugyan északon ismerik. A szlovák Lédec község lapja publikálta 2004-ben (Noviny obce Ladice, Dubay Krisztina közlésében).
Azért bátorodtam fel, mert Kaláka/Gryllus feldolgozásban újra hallottam. No, mondom, ennek fele sem tréfa, megvan a dal. Íme hát a felvidéki szövegváltozat és a szolmizációs hangok, ahogy grószi énekelte az 1950-es években:
Csillagnyes éjjelen/A kis zus megjelen /Végigröpül a világon
/Hogy minden embert megáldjon.
Bár kicsinyke a keze /Áldást, békét int vele /Égi gyermek szórjad kincsed/Kezecskédből a sok kincset
Íme szemünk könnyel tele /Kiskezed törölje le/És a te néped hű szívébe/Pihenni, pihenni térj be.
Szolmizálva:
M mrmfs ls /M mrmfs ls /Msfmrdrms f /Msfmrdr d /
/mlmrdrm /mlmrdrm/l mfr/l mfr/llllsmsmr//m mrmfs ls /m mrmfs ls/msfmrdrms f/msfmrsdrd /


Ide írom Gryllusék szövegváltozatát is, mert méltó és igazságos, annál is inkább, mert lehet, hogy ezt énekelte nekünk grószi:
Csillagfényes éjjelen/egy kis angyalka megjelen/körülrepül a világon/hogy minden lelket megáldjon
Bár aprócska a keze, /ezer jóval van tele/Drága angyal, szórjad, hintsed/kezecskédből a sok kincset.
Hintsed ajándékidat,/kisgyermeknek babát és lovat,/ jó szülőknek jó szívére/Szálljon áldás, szálljon béke.
A dallama ugyanaz mint a felvidékié.
Még sokat tudnék írni a karácsony és a zene kapcsolatáról, gondoljunk csak Bachra, Händelre és még oly számos valakikre, (a Stille Nachtos Gruberre stb.), de valahogyan abba kell hagyni.
Pont.

5 megjegyzés:

N Zsuzsa írta...

Hát, feladtad a leckét! Sajnos már a szómizálás nem megy valami jól, pedig zeneiskolába is jártam. A hangszereket pedig elajándékoztuk.
Nem tudom, melyik alsó szó, lá...stb. Az első dalnál, úgy gondolom, alsó. Megjelölnéd, ha nem nagy gond - mondjuk aláhúzással? Eldanolgatnám, ha a Zuram nincs itthon, mert nem szereti, ha énekelek. A kicsi unokám (13 hónapos) annál inkább, s mozgatja közben a kis fenekét, s a fejét is, s tapsol hozzá! Vagy fel is énekelheted! Jó ötlet, nem? Csak "dógozzá"!

mick írta...

Elég kezdetleges ez a fajta lejegyzés, de nem egészen lehetetlen általa visszaidézni a nótát, ha valamiféle emléked is fűződik hozzá.
A negyed kottát vagy nyújtott negyedet szóköz közbeiktatása jelzi. Az alaphang(d)alatti hangok után vessző van (pl. s,), a többi nyolcad, negyed értékű hang után nincs jel. Az oktáv feletti hang után aposztróf áll (pl. d') A hangsor ugye drmfsltd'.
Ha lehet, kihagynám a rekedtes hangomon való éneklést.
:)

N Zsuzsa írta...

Köszi!

klaribodo írta...

Mick, a mi hangszereink is sorra elvándoroltak a gyerekekhez. Ha legalább a fafurulya meglenne, szívesen fújkálnám a dalaidat. Egyet sem ismertem. Köszönöm.

mick írta...

Korai lenne fixre ígérni, de 28-án a családok együtt lesznek. Lehet, hogy skierül felvenni közös éneklésünket. Ha igen, visszatérek rá.