2010. október 27., szerda

Történések 1968 - ban

Olvasgatom a '68 -as bejegyzéseiteket, közben ízlelgetem a szót - hatvannyolc - hatvannyolc...
Pacemaker írásánál kigyulladt a lámpa! Gitárt épített..... Beatzene... Hatvannyolc! Olyan ismerős íze van. Olyan sokat hallottam róla évekkel később. Álmatlanságra vagyok ítélve ezen a héten, ezért kicsit beleástam magam a történelemkönyvbe és sok olyan eseményt, szereplőt, fogalmat találtam, ami nekem csak évek múlva ült be a tudatomba. Amikor már én is nagyfiú lettem. Hát persze! És a beatzene, rockzene - hiszen ezeken "nőttem fel". A Beatles meg a Stones és az Omega. A Deep Purple és a Led Zeppelin (mert ők is abban az évben indultak - más néven), kicsit később a Pink Floyd és a Doors lettek a kedvenc zenéim...  Ezek mindegyike még évek múlva is a köztudatban forgott - forog, még akár több tíz év múlva is hallgatjuk őket - beszélünk róluk.

Egy korjellemzést szúrok ide '68 -ról:
"1968 szimbolikus év, a XX. század egyik kulturális értelemben legmozgalmasabb időszakának meghatározó esztendeje.
... az egész világon végigsöprő tiltakozási hullám, amelyben a második világháború utáni fogyasztói társadalmakban felnövő fiatal generáció hangot adott elégedetlenségének és változási igényének. A forrongó világban Egyesült Államoktól kezdve egészen Kínáig szinte mindenhol változásokra került sor.
....változás jellemezte a mindennapi élet struktúráit: a hagyományos értékrendek kiüresedtek. Az „ellenkultúra” elképesztő sebességgel alakította ki saját struktúráit és hatotta át a teljes társadalmat, hogy azután éppen ilyen meghökkentő gyorsasággal váljék a kultúrává, lefokozva és zárójelbe téve a korábbi kulturális nyelvezeteket, egyúttal azonban feladva ellen-jellegét. A kultúra működéséről, szerepéről, milyenségéről vallott mai elképzeléseink e folyamat örökségei."

Keresgéltem és ezeket - ilyeneket találtam, a teljesség igénye nélkül:

január 1. – Budapesten a korábban önálló fővárosi közlekedési vállalatok összevonásával megalakítják a BKV -t
január 19. – Az USA és a Szovjetunió a genfi Leszerelési Konferencián beterjeszti az atomsorompó szerződés tervezetét.
április 4. - Memphis városában lelőtték Martin Luther Kinget, afro-amerikai polgárjogi politikust.
június 2–10. – Diáklázadás Belgrádban és más egyetemi városokban.
július 1. – Aláírják a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-szerződést.
augusztus 26–28. – A Szlovák Kommunista Párt rendkívüli kongresszusán a szovjetbarát orientációt képviselő Gustáv Husákot választják első titkárának.
szeptember 12. – Albánia lemond a Varsói Szerződésbeli tagságáról.
november 5. - Az Egyesült Államok elnökválasztásán a republikánus Richard M. Nixon aratott győzelmet
december 22. – A Békéscsabára tartó 6616/a sz. mentesítő gyorsvonat Mendét elhagyva Pusztaszentistván megállónál frontálisan ütközött az 5565 sz. tehervonat mozdonyának „B” végével. A tehervonat mozdonya és 13 kocsija, a gyorsvonat mozdonya és két kocsija kisiklott. 43 halott, 66 sebesült áldozat.
december 24. – Az Apollo–8 amerikai űrhajó három emberrel a fedélzetén Hold körüli pályára áll.

- a vasfüggönyön túl márciusban cseh és lengyel diákok tüntetnek a szólásszabadságért
- májusban diák- és munkászavargások rázzák meg alapjaiban az államot Franciaországban
- augusztusban szovjet tankok lepik el Prága utcáit, hogy leverjék a tiszavirág életű prágai tavaszt.
- Erdélyben megszűnik a Maros Magyar Autonóm Tartomány, helyén létrejön Maros, Hargita és Kovászna megye.

- Örkény István megírja Egyperces novelláit.
- december 23 -án Budapesten bemutatják Várkonyi Zoltán: Egri csillagok című filmjét. (A vidéki bemutató december 26-án volt.)

- március 28 -án  a Broadwayn bemutatják a Hair cimű musical-t
- az Omega kiadja a Trombitás Frédi és a Rettenetes emberek c. lemezét
- újraindítják az 1960-ban leállított Gibson Les Paul elektromos gitár gyártását
- megalakul a Deep Purple
- az év elején Jimmy Hendrix az Experience együttessel 54 nap alatt 47 koncertet adott, majd felvette a Electric Ladyland című dupla albumát
- bemutatták a Sárga tengeralattjáró című Beatles rajzfilmet Londonban
- az Amerikai Egyesült Államokban betiltották a Rolling Stones együttes Street Fighting Man című dalát, mert zavargásokra uszítónak tartották
- november végén szinte egyszerre került a boltokba a Beatles: White Album és a Rolling Stones: Beggars Banquet címet viselő albuma

- fociban az NB1 bajnoka a Ferencváros, a BEK győztes a Manchester United. Európa bajnok Olaszország, Mexikóban olimpiai bajnok Magyarország csapata lett. 
- Graham Hill nyeri a Forma-1-es világbajnokságot a Lotus csapattal.

Ismerős nevek ugye?

Szösszenetek még '68 -hoz:
- bluemoon kérésére idelinkelem az 1968 évi magyar slágerlistát havonkénti bontásban és az 1968 -ban angol és amerikai slágerlistákat vezető számokat.  Jó böngészést és dúdolgatást hozzá :))

- januártól vezették be Magyarországon a 44 órás munkahetet és a kéthetenkénti szabad szombatot is ( a nyári iskola szünet ezért rövidebb lett - legalább két héttel) !

- az "M68 mintájú..."  -kifejezés, mint olyan. A MN (Magyar Néphadsereg) hosszú éveken keresztül használta a '68mintájú' kifejezést mindenre (surranó, gyakorló- és kimenő ruha, gázálarc - szimatszatyorral, vévé ruha itd.) - még a tisztek, altisztek, tisztesek gondolkodásmódjában is. (bárki megsértése nélkül mondom ki)

7 megjegyzés:

rhumel írta...

Micsoda év volt, tényleg! Remek kis felsorolós összefglaló ez is. A Hair 68-as? Jé. Azt hittem Berger később táncolta szét azt az asztalt:) Na igen, nekünk később...

klaribodo írta...

Akár zenékből válogatott bejegyzést is megérdemelne '68.

s@só írta...

@rhumel:Igen, és még mennyi minden más is történt. Jó hosszú év volt azt tudom, gondolom - hogy ennyi minden belefért :)))A Hair? A mai napig az egyik első számú! Amikor a filmet elekzdték játszni Pécsen zsinórban 12 -szer néztem meg a Petőfiben :))
@akimotonak egy link, az év magyar slágerlistái havi bontásban ----> http://www.1968ev.h/zene.php?mode=mos

klaribodo írta...

Köszönöm a linket.

pacemaker írta...

egy kis apróság, ami eszembe jutott... az Egri csillagok díszleteit a nagybátyám tervezte...

bluemoon írta...

Kedves s@so, ha még erre az álmatlanságra vagy kárhoztatva, megtehetnéd, hogy ezeket a frankó zenéket odalinkeled a szöveg alá, hogy a kényelmes és éjszaka alvóknak ne kelljen keresgélni...

s@só írta...

@pacemaker: a szomszédom pedig - mesélt a forgatásról, akkor volt éppen katona - és remek török sereggé alakultak át - statisztába :)

@bluemoon: OK! Megkapjátok :)