1949.
A keresztanyámékkal közösen használt konyha közepén nem húzódott demarkációs
vonal, mégis anyánk a mi térfelünkön terített, ők meg jobbára a maguk felét
használták. Most nem
kezdem el magyarázni, hogy mi is az a petrofor, mindenesetre ezen a gyorsfőzőn
készült el a reggeli tejeskávénk pótkávéból.
A konyhában két hokedli volt. A miénk szolgált reggeli asztalként kettőnknek,
G.-nak és nekem. Fiúk lévén azonnal kijelöltük két kezünkkel territóriumunk
határait. Ez a te feled, ez az én felem. Alighanem csak játék volt ez.
Mindenesetre anyánk nemigen foglalkozott a feleinkkel. Lerakta a pöttyös bögrét
és az ibolyás mintájút. Ameddig lekvárkészletünk tartott, kaptunk barack- vagy
szilvadzsemet is a kenyérhez. Mi szilvareszternek hívtuk a héjastul
megrottyantott, saját levében úszó kimagozott gyümölcsből készült dzsemfélét.
Azért többnyire általában zsíros kenyér járta, ritka kivétellel talán vajas
vagy parizeres, krinolinos, szafaládés, szilveszterkor virslis. Mustárral
bolondítottuk a harapnivalót.
Emlékszem rá, hogy ekkorka koromban kompótos tálból ettük a bogyós
gyümölcsöket. Jobban szerettem az édes cseresznyét, kevésbé az aromás, de
savanyúbb meggyet. Egyszer a krumplis körettel készült pörkölt mellé anyánk
szép színű céklát tálalt. Gyönyörű lila színe olyannyira ellentétben állt
kevéske, a prizmában állástól dohos ízével, hogy évtizedekig nem tudtam ránézni
erre a szép színű, de nekem csalódást hozó salátafélére.
Ugyancsak erre az időre tehető, hogy marhahúslevest kaptunk, utána paradicsomos
káposztát a levesben kifőtt hússzelettel. Már a paradicsomos káposztával is baj
volt. A paradicsomot szerettük nyersen és levesnek is. Még szósznak is
megettük, de káposztával... A két íz nem akart harmonizálni bennem. Ám a szűkös
anyagiak miatt általában mindent meg kellett ennünk, amit elénk adtak. Ezúttal
is legyűrtük a köretet, de a hússal nem tudtam megbirkózni. A cipőtalpszerű,
rágós-rostos, vén marha nem akart elomlani a szájamban. Gombócban állt össze,
mely elrághatatlanabb volt, mint a rágógumi. Percekig kínlódtam vele, mígnem
kiköptem. Nem örültek neki.
Ha már az ételeknél tartunk, megírom, hogy szabályos gyerekek voltunk, az
édességre nyitottak. Szerettük a mákos, diós tésztákat, bármiféle süteményeket,
de nem szerettük a túrós tésztát, mert savanyú, nem szerettük a paprikát, mert
csípős, a szódavizet, mert szúrós, a sört, mert keserű, a bort, mert savanyú
stb., stb.
Szerettük viszont a fagyit. Egyszer keresztanyánk kölcsön kapott egy kézi
vezérlésű fagylaltkészítő masinát. Vett egy vödör jeget, s hozzálátott a
fagylaltkészítésnek. Azt hiszem, tovább tartott elkészíteni, mint megenni.
Sok-sok eperfagyit kanalaztunk akkor. Tán még torokgyulladást is kaptunk tőle.
Pedig az nem volt jó, mert lázunk hamar felszökött, és a legpocsékabb ízű
kinines tablettát kaptuk (Germicid), amit csak életemben beszedtem. Nemcsak
keserű volt, mint az epe, hanem még büdös is.
Apropó szagok. Mivel minden kilincsünk rézből volt, anyánk Sidollal, vagy
kifejezetten szalmiákszesszel tisztította őket. Ennek a szaga semmi mással
össze nem téveszthető. Szúrós, felhatol az orrnyálkahártyába, s talán még a
nátha is elmúlik igen kellemetlen szagától. Komiszabb, mint a dijoni mustár.
„Tovább is van. Mondjam még?”
2 megjegyzés:
Naná hogy mondjad!!!:)
Sidol és pótkávé illata tölti be "gondolatban" a reggelemet. Szinte átszivárgott a monitoron, a paradicsomos káposztaszagnak ugyan megálljt parancsoltam, mert azt hú de nem szerettem. (azért meg kellett persze enni:)
:)
Mondom.
Megjegyzés küldése