2011. január 30., vasárnap

Próbálkozzunk meg most valami rendhagyóval. A kiválasztott téma nem egy év lesz, hanem egy egész évtized, sőt a különlegességre ráteszünk még egy lapáttal: olyan időszak, amikor garantáltan egyikünk sem élt még. Családi múlt - csak remélhetem, hogy mindenkinek van ilyen, szülőktől-nagyszülőktől vagy más hozzátartozóktól szájról szájra továbbadott, megjegyzett tény, történet, elsárgult fényképek, melyekről a nagymama mesélt valamit, nyűtt szélű családi iratokban fennmaradt családi esemény, valamelyik rokon élete, sorsa, egyszóval családi történelem, ami persze a mi személyes történelmünk is. És hogy olyan nagyon ne legyen nehéz, ezért lesz egy évtizednyi a szakasz, amiről írni lehet.
Közös blogunk eddigi tapasztalatai arra intenek, hogy ismét azt kérjem, ne a történelem eseményeiből gyűjtsünk ki adatokat, ne a bárki számára fellelhető anyagokból mazsolázzunk, hanem tartsuk magunkat eredeti célunkhoz, tudjátok: kihúzzuk azt a bizonyos emlékezetfiókot, csak most nem a saját fiókunkat, hanem a családunk közös, évtizedek óta őrizgetett tartalommal teli fiókját és ebből a családi fiókból öntjük ide az emlékeket. A világban történtekre meg aki akar, majd rákeres, az nem a mi személyes történelmünk.
Meglátjuk, mit tudunk kihozni ebből a kísérletből. Ha beválik, időnként bedobunk egy újabb évtizedet, de ha nem, akkor ennyi volt és marad továbbra is az egy évről szóló emlékezés.

7 megjegyzés:

Samu írta...

Húha! Ez nehéz lesz! :-)

klaribodo írta...

Éppen jókor, még nálam vannak az ősök anyakönyvi, házassági kivonatai, még bizonyítványok is. (Nem mind 20-as évekbeliek, de nem tudom most pontosan. Most már késő van, nem szedem elő, majd holnap.)

stali írta...

akimoto, ezekben az években születtek nagynénik, akire ma is emlékezünk, s akik között legalább egy egész gyerekkorunkra meghatározó.
Most Te leszel helyettem is szószóló, majd csatlakozom, ha nálam máshogy működik az emlékezet.

klaribodo írta...

Más tervem van.Írj te.

rhumel írta...

Napokig mellőztem, netmentes okból közös helyünket. (De persze nem feledtem!)
Most örömmel olvasom az új feladatot. Ahogy időm engedi, összeszedem régi mesékből szőtt emlékeimet a 20-as évekről. Sok-sok történetem van, szívmelengetők, szívszorongatók. Előre örülök ennek a múltbanézésnek, bár a pontos dátumokkal hiába is lesz gondom, nincs, aki segítsen :(

Ági írta...

Rhumel, nem is kellenek pontos dátumok, azért is lett ilyen széles az időintervallum. :)

KapitányG írta...

Ági, ráérek keddig, legkésőbb szerdáig a húszas évekkel?